AcasăOldASF: Masurile contra Harinvest au fost exemplare

ASF: Masurile contra Harinvest au fost exemplare

Mircea Ursache sustine ca nu poate obliga BCR sa-si sanctioneze angajatii implicati in frauda de la Harinvest

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) i-a amendat cu 17.000 de lei pe cei implicati in frauda de la Harinvest, iar conducerea institutiei s-a aratat multumita de masuri, desi investitorii pagubiti au fost lasati cu ochii in soare.

Mircea Ursache sustine ca nu poate obliga BCR sa-si sanctioneze angajatii implicati in frauda de la Harinvest

Reprezentantii ASF au efectuat recent trei controale la BCR, SSIF Broker si Depozitarul Central in privinta implicarii acestora in cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest din Ramnicu Valcea. In timpul verificarilor s-a descoperit, printre altele, ca trei angajati ai BCR au manipulat piata de capital (creand falsa impresie de cerere pentru anumite actiuni), iar ASF a cerut bancii sa ia masurile care se impun. Autoritatea a aplicat o amenda de 10.000 lei directorului general al Depozitarului Central, respectiv de 7.000 de lei (cumulat) pentru patru angajati ai SSIF Broker, in cazul Harinvest. Reprezentantii ASF s-au aratat multumiti dfe sanctiunile aplicate, precizand ca altceva nu pot intreprinde impotriva institutiilor implicate, printre care si BCR.

Legislatie cu lipsuri

Vicepresedintele ASF, Mircea Ursache, a declarat, ieri, ca masurile Autoritatii impotriva casei de brokeraj Harinvest au fost exemplare, insa reglementarile de pe piata de capital au lipsuri. In consecinta,  ASF nu poate penaliza institutiile care isi incalca propriile regulamente.,,Eu nu ma ocup de hoti, de hoti se ocupa institutiile statului. Eu i-am scos din piata, le-am dat interdictie cinci ani” , a afirmat vicepresedintele ASF, spalandu-se, practic, pe maini. Ar mai fi insa o „mica” problema. Cine ii despagubeste pe cei 48 de clienti ai Harinvest carora  brokerul le-a vandut – fara voia lor – actiunile? Depozitarul Central le poate achita daune de maximum 20.000 de euro/persoana, suma ce nu acopera pierderile investitorilor.

author avatar
Arpad Dobre
174 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger