AcasăOldArabia Saudita anticipeaza sfarsitul erei petrolului

Arabia Saudita anticipeaza sfarsitul erei petrolului

Masinile electrice Tesla il vor lovi pe printul Mohammed Bin Salman acolo unde ii doare mai tare pe amatorii de lux

Sfarsitul aurului negru se apropie iar Arabia Saudita ia masuri de siguranta. Printul mostenitor al regatului a informat ca va fi creat un fond public de investitii a carui valoare se va ridica la ametitoarea suma de doua mii de miliarde de dolari, informeaza Bloomberg.

Masinile electrice Tesla il vor lovi pe printul Mohammed Bin Salman acolo unde ii doare mai tare pe amatorii de lux

La aproape opt decenii de la prima descoperire a petrolului in subsolul saudit, printul mostenitor Mohammed Bin Salman intentioneaza sa remanieze si sa diversifice economia Arabiei Saudite, tara care este la ora actuala cel mai mare exportator mondial de petrol. Crearea unui Fond Public de Investitii, care va acumula o bogatie de peste doua mii de miliarde de dolari, va ajuta tara sa se ”dezvete” de aurul negru. ”Ceea ce ramane de facut in prezent este diversificarea investitiilor”, a declarat printul intr-un interviu dat in Riyad, potrivit agentiei Bloomberg. ”De acum in doua decenii, vom deveni un stat a carui economie nu va mai depinde in principal de petrol”, a adaugat el.

Printul Mohammed Bin Salman

Pentru a pune acest proiect pe picioare, printul mostenitor a explicat ca Arabia Saudita va vinde parti din compania petroliera nationala (Aramco) pentru a o transforma intr-un conglomerat industrial. Oferta publica initiala ar putea avea loc cel mai devreme anul viitor, urmand sa fie vandute sub 5% din actiuni. ”Investitiile generate de introducerea Aramco la bursa si transferul actiunilor sale in Fondul Public de Investitii vor deveni sursa de venituri a guvernului saudit, ceea ce nu va mai fi cazul in privinta petrolului”, a subliniat Mohammed Bin Salman, inainte de a preciza ca acest fond va fi ”fara indoiala cel mai mare din lume”. Fondul va permite cresterea investitiilor straine cu 50% pana in 2020, de la 5% la ora actuala.

Deficit bugetar fara precedent

Arabia Saudita este puternic dependenta de castigurile din petrol iar la ora actuala regatul sufera de un deficit bugetar fara precedent , care ar putea atinge in acest an 87 miliarde de dolari, informeaza Russia Today. In ianuarie, Riyad a prezentat un nou plan de dezvoltare economica vizand reducerea considerabila a dependentei regatului de pretul petrolului. Autoritatile intentioneaza in acest sens restructurarea economiei prin investitii mai mult in alte sectoare, cum ar fi sanatatea , turismul sau tehnologiile informationale , precum si liberalizarea pietei saudite pentru a atrage investitorii straini .

Deutsche Post isi lanseaza productia de automobile electrice

Anul acesta, consortiul german se va echipa cu vehicule electrice StreetScooter pentru livrari, o alternativa a costititoarelor masini electrice americane Tesla. Potrivit purtatorului de cuvant Jurgen Gerdes, 2.000 de vehicule electrice vor fi puse in serviciu in acest an, Deutsche Post planificand inlocuirea in intregime a parcului sau auto cu modele StreetScooter, al caror numar va atinge 30.000 de exemplare. StreetScooter vor atinge o viteza maxima de 85km/h si vor avea o autonomie de peste 80 km.

author avatar
National
698 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger