AcasăOldApple vs FBI, un meci cu vaste implicatii

Apple vs FBI, un meci cu vaste implicatii

Dreptul la viata privata sau piratare in folosul guvernelor?

Apple si guvernul american s-au angajat intr-un conflict cu vaste implicatii asupra manierei in care firmele tehnologice trebuie sa coopereze cu fortele de ordine.

Dreptul la viata privata sau piratare in folosul guvernelor?

Gigantul american refuza in continuare sa se supuna unui hotarari judecatoresti care-i cere sa-i ajute pe anchetatorii FBI sa acceada la continutul criptat al unui iPhone utilizat de unul din autorii atentatului terorist din San Bernardino din decembrie 2015, in California, soldat cu 14 morti, arata AFP. Afacerea a creat o aprinsa polemica intre cei care estimeaza ca utilizatorul unui aparat electronic, precum un smartphone, trebuie sa poata sa isi pastraze informatiile private (gratie criptarii) si cei care cred ca anchetele legitimie ale fortelor de ordine trebuie sa primeze. Apple argumenteaza ca ceea ce i se cere risca sa faca toate informatiile utilizatorilor vulnerabile, pentru ca softul pe care-l reclama FBI in California ar putea ulterior sa pice in maini criminale sau in posesia unor guverne rau intentionate. ”Apple vrea sa mentina o relatie de incredere cu clientii sai” si ”este convins ca niciun guvern nu trebuie sa aiba acces la aceste date”, a explicat John Dockson, de la societatea texana Denim Group, specializata in chestiuni de securitate si de criptare. Julian Sanchez, specialist la Cato Institute, vede in aceasta afacere ”o lupta pe tema viitorului supravegherii high-tech” si ”pana unde firmele producatoare de tehnologie si creatorii de computere pot fi inrolati de furnizori reticenti de mijloace de piratare pentru guverne”.

O chestiune de viata si de moarte

Unii sustin ca Apple se afla intr-o pozitie principiala vizand protejarea utilizatorilor sai. ”Lipsa protectiei vietii private poate fi o chestiune de viata sau de moarte sau de inchisoare”, a avansat John Hanour, patron al startup-ului californian USMobile, care a conceput o aplicatie pentru cifrarea mesajelor mobile. ”Apostazia e pasibila cu moartea in Arabia Saudita. Homosexualitatea ii trimite pe oameni la inchisoare in Pakistan. Si in multe tari adulterul este pedepsit cu lapidarea”, a spus acesta. ”Regimurile autoritare saliveaza la perspectiva de a vedea FBI avand castig de cauza”, a afirmat si Nate Cardozo de la Electronic Frontier Foundation. ”Daca Apple va crea softul pe care-l cere FBI, guvernele din lume vor cele acelasi acces”. Cei care critica deja pozitia Apple afirma ca grupul probabil ajuta deja in acest sens guvernul chinez, modificand iPhone-urile vandute pe aceasta piata. Altii acuza Apple ca furnizeaza criminalilor un mijloc de a opera sub acoperire. ”Apple si Google au creat primele produse de masa din istoria americana care rezista la mandate judiciare iar rezultatul este ca infractiuni, crime raman nerezolvate si victimele nu sunt protejate”, a acuzat intr-un comunicat procurorul new-yorkez Cyrus Vance, care s-a plans de numeroase anchete obstructionate din cauza smartphones-urilor criptate.

Efectul Snowden

Apple si-a exprimat temerile cu privire la un periculos precedent, care ar permite ulterior fortelor de ordine sa obtina un larg accces la datele utilizatorilor. ”Odata deschise portile, ele nu vor mai putea fi inchise iar securitatea aparatelor pe care a elaborat-o Apple va fi anulata”, a aratat gigantul american. James Lewis, un expert al Centrului de studii strategice si internationale din Washington, a declarat pentru AFP ca nu vede nimic neobisnuit in conflictul Apple-FBI. ”Tribunalul a decis ca FBI a facut o cerere rezonabila”, a spus acesta. Alti analisti vad radacinile acestui conflict in afacerea Snowden. ”Dezvaluirile lui Snowden au aratat ca multe agentii guvernamentale practica o supraveghere constanta a cetatenilor, ceea ce nu numai ca submineaza dreptul la viata privata, dar compromite in mod egal toata infrastructura securitatii noastre informatice”, estimeaza Rahul Telang, profesor la Universitatea Carnegie Mellon. Pentru el, problema este dificil de transat, dar argumentul respectarii vietii private probabil ca va prima.

author avatar
National
144 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger