AcasăOldAnularea taxei pe stalp salveaza companiile energetice pe Bursa

Anularea taxei pe stalp salveaza companiile energetice pe Bursa

Nuclearelectrica a pierdut in 2014 peste 70% din profit, dupa taxarea constructiilor speciale de la centrala de la Cernavoda

Indicii bursieri au inregistrat scaderi notabile, de 13,55%, iar minusul a fost stopat doar de anuntul anularii taxei pe stalp, care va aduce un plus de peste 700 de milioane companiilor energetice.

Nuclearelectrica a pierdut in 2014 peste 70% din profit, dupa taxarea constructiilor speciale de la centrala de la Cernavoda

Valoarea totala tranzactionata saptamana trecuta la Bursa de Valori Bucuresti a fost de 262,2 milioane de lei, schimburile cu actiuni cumuland 185,5 milioane de lei, in scadere cu 13,55% fata de saptamana anterioara. Potrivit analistilor Puls Capital, cele mai importante tranzactii s-au consemnat la titlurile emise de Fondul Proprietatea (76 de milioane de lei), Banca Transilvania (30,9 milioane de lei), BRD (20,3 milioane de lei), Romgaz (18,7 milioane de lei) si OMV Petrom (8,8 milioane de lei). In perioada de referinta au inregistrat cresteri 37 de titluri, sapte s-au mentinut la valoarea din saptamana precedenta, iar 25 de actiuni au consemnat scaderi. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat la titlurile SIF Hoteluri (+12,5%), Bermas (12%) si Mecanica Ceahlau (+6,76%).  Cele  mai mari scaderi au fost consemnate  de posesorii actiunilor Electroaparataj (-15,85%), Electroarges (-8,54%) si Transgaz (-8%).

Codul Fiscal produce si efecte pozitive

Investitorii au cumparat saptamana trecuta actiuni ale bancilor, in special din cele emise de Banca Transilvania si BRD, in urma aprecierii acestor titluri cu pana la 2,2%. Potrivit analizei realizate de Puls Capital, vedetele saptamanii trecute au fost companiile energetice, acestea inregistrand evolutii consistente, pe fondul anularii, prin noul Cod Fiscal, a taxei pe stalp, cu incepere din 2016. Practic, aceasta decizie ii va favoriza, in mod evident, pe emitentii acestor titluri (companii din energie, petrol si gaze), care vor ramane cu un plus de peste 700 de milioane de lei in conturi. Un alt element care va generea un interes ridicat pentru actiunile companiilor energetice il reprezinta reducerea impozitelor pe dividende, acest lucru reprezentand o motivatie in plus pentru investitori, fiind cunoscut faptul ca firmele energetice ofera dividende anuale consistente. Se cuvine o mentiune speciala pentru titurile Nuclearelectrica, acestea inregistrand saptamana trecuta un avans de 4,84%, in special in urma anuntului privind anularea taxei pe stalp. Anul trecut, aceasta taxa a dus la scaderea cu peste 70% a profitului companiei.

 

author avatar
Arpad Dobre
175 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger