AcasăOldANL bate oferta bancilor la credite ipotecare

ANL bate oferta bancilor la credite ipotecare

Dupa ce bancile au anuntat, imediat dupa promulgarea pe 28 aprilie, de catre presedintele Iohannis, a legii darii in plata si publicarea acesteia in Monitorul Oficial, ca inaspresc drastic conditiile de creditare, in special prin cresterea  aproape insuportabila a avansului, oferta Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) devine tot mai tentanta pentru chiriasii sai.

Desi chiriasii la nivelul intregii tari ai Agentiei Nationale pentru Locuinte aveau la dispozitie, incepand din 2011, cand legislatia a permis achizitionarea locuintelor ANL, doar oferte de creditare de la banci sau tip Prima Casa, in prezent acestia pot accesa direct un credit ipotecar de la ANL. Fata de actuala oferta a bancilor, al caror avans incepe de la 30%, conform informatiilor de ultima ora, ANL cere un avans de 15% din valoarea locuintei plus 1% comision. Un avantaj imbatabil al creditelor directe cu ANL este faptul ca institutia nu conditioneaza acceptarea dosarului de credit de nivelul salariului minim sau mediu. Practic, ANL nu pretinde „scoring”. In schimb, solicitantul nu trebuie sa depaseasca un venit net lunar de 5300 RON. Un alt avantaj major al ofertei ANL este dobanda fixa (3,75%) pe durata de maxim 25 de ani a creditului contractat, spre deosebire de oferta majoritatii bancilor, a caror dobanda variaza in functie de dobanda ROBOR, cu sanse mari de crestere pe termen mediu si lung.

Amatorii de locuinte de la ANL trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie titularii unui contract de inchiriere cu ANL, sa nu fi detinut o locuinta proprietate personala sau un teren in conformitate cu Legea nr. 114/1196, sa fie chiriasi ANL de cel putin un an. Dosarele de cumparare a locuintelor se pot depune, pentru Cartierul ANL Brancusi din Capitala, incepand de astazi, la sediul DAFL Sector 6.

De mentionat ca toamna trecuta, proiectul de lege de modificare a legii ANL prevedea scumpirea masiva a locuintelor oferite la vanzare chiriasilor ANL la nivel national, cu indicele de zona, in Bucuresti fiind vorba de o crestere de nu mai putin de 40% din valoarea anuntata a locuintei in vara lui 2015. Insa, o data cu caderea Guvernului Ponta si schimbarea contextului, vorbind nu in ultimul rand si de un an electoral, parlamentarii au revenit asupra deciziei de scumpire a locuintelor ANL pentru chiriasi si au “inghetat” preturile la nivelul anuntat initial pentru anul trecut.

Actele necesare depunerii dosarului de sunt: actele de identitate ale titularului contractului de inchiriere si membrilor familiei, certificatul de casatorie sau de divort (unde este cazul), adeverinta cu venitul brut pe ultimele 12 luni ale titularului contractului si membrilor familiei, cerere de cumparare catre ANL sau cerere de finantare aprobata de institutia financiar-bancara care poate acorda credit (inclusiv Prima Casa), declaratie notariala a titularului contractului de inchiriere si membrilor familiei acestuia – sot/sotie, copii si/sau alte persoane aflate in intretinerea acestuia – care sa ateste ca nu detine o alta locuinta in proprietate, inclusiv casa de vacanta, cu exceptia cotelor-parti dintr-o locuinta, dobandite in conditiile legii, daca acestea nu depasesc suprafata utila de 37 metri patrati suprafata utila minimala/persoana, prevazuta de Legea nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, adeverinta de la administratia blocului ca solicitantul este la zi cu plata chiriei si intretinerii.

Ce preturi pune ANL la bataie

Pentru cel mai mare cartier de locuinte ANL din tara, ANL Brancusi din cartierul Drumul Taberei, preturile variaza intre 85.897 RON si 104.594 RON la o garsoniera de aproximativ 43 metri patrati construiti, 118.432 RON si 126.335 RON la un apartament de 2 camere de aproximativ 60 metri patrati construiti, respectiv intre 173.339 RON si 211.068 RON la un apartament de 3 camere de aproximativ 80 de metri construiti. Preturile includ TVA.

author avatar
National
723 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger