AcasăOldANCOM blocheaza proiectul Netcity

ANCOM blocheaza proiectul Netcity

Adrian Florea acuza ANCOM de discriminare

Proiectul de comunicatii prin sistemul privat Netcity este blocat de autoritatile de reglementare si concurenta, care vor sa promoveze sistemul RONET, bazat pe fonduri europene si bani de la bugetul statului.

Adrian Florea acuza ANCOM de discriminare

Directorul general al Netcity Telecom, Adrian Florea,  a precizat ca proiectul Netcity, o investitie privata de utilitate publica, si-a oprit dezvoltarea, din cauza unui impas administrativ ce dureaza de mai bine de doi ani. „Din pacate, modul in care autoritatile de reglementare si concurenta trateaza proiectul Netcity, aplicand conditii discriminatorii unei investitii private fata de una publica (n.r. – RONET, un serviciu similar ce urmeaza a fi implementat cu bani de la UE si de la stat) duce la descurajarea investitiilor private in domeniu”, a spus Florea. El a mentionat ca reteaua actuala a Netcity este de 900 de kilometri, fiind racordate 12.000 de cladiri, dar betele in roata puse de autoritati fac imposibila trecerea la a doua etapa, privind realizarea altor 1.000 km de tubulatura.

Conditii discriminatorii

Florea sustine ca, in 2013, ANCOM a emis – fara a determina si studia in detaliu piata relevanta a infrastructurii de telecomunicatii – un aviz pentru Netcity, indicand conditii comerciale arbitrare si nefundamentate. Acestea conduc la nesustenabilitatea investitiei, atat pentru bancile finantatoare, cat si pentru actionari. Pe de alta parte, potrivit lui Florea, Consiliul Concurentei a publicat, in baza unei analize sectoriale, un raport preliminar privind accesul la serfviciile de infrastructura de telecomunicatii din Bucuresti, fara sa defineasca piata relevanta, dar fiind de acord cu aplicarea conditiilor din avizul emis de ANCOM. Mai mult, Consiliul Concurentei a precizat ca sustine stabilirea tarifului de 85 de euro/km/luna, pentru serviciul de inchiriere de tubulatura (inclusiv serviciul furnizat sub denumirea de racord). Potrivit Netcity, fixarea acestui tarif vine in flagranta contradictie cu insasi ideea de concurenta, iar compania nu mai poate continua proiectul in aceste conditii.

 

author avatar
Arpad Dobre
340 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger