AcasăOldAnalistul Daniel Daianu avertizeaza: "Noul Cod fiscal darama economia"

Analistul Daniel Daianu avertizeaza: „Noul Cod fiscal darama economia”

Analistul Daniel Daianu atrage atentia asupra pericolelor la care este expusa Romania de catre actualii guvernanti si avertizeaza ca o politica economica ce nu are in spate o analiza intemeiata pe cifre si rationamente bine cumpanite poate „da foc la casa”.

Potrivit fostului ministru de Finante, politicile economice trebuie sa aiba in vedere un mix intre principalii indicatori economici. Astfel, Daianu a remarcat faptul ca deficitul bugetar consolidat a fost de 1,6% in 2014, deficitul de cont curent (extern), de 0,6% din PIB, iar datoria publica pare a se stabiliza la 40% din PIB.

„Ce urmeaza, avand in vedere noua runda de relaxare fiscala anuntata si noua grila de salarizare? Nu este cazul sa analizam aici dimensiuni de filosofie economica privind aceste intentii”, a mentionat Daianu intr-o analiza postata de OpiniiBNR.ro.
Analistul le-a pregatit guvernantilor o serie de teme de reflectie, referitoare la efectele negative ale reducerilor de taxe deja aplicate si ale celor viitoare.

Daniel Daianu pune guvernantilor o serie de intrebari, la care Guvernul Ponta ar fi trebuit deja sa aiba raspunsurile (dar, evident, nu le are):

– Are sens sa stimulam consumul? Acum, cresterea economica se bazeaza pe cererea agregata, dar nivelul investitiilor (de care depinde cresterea viitoare) a scazut foarte mult si s-a operat deja o reducere mare a TVA;

– Poate fi infrastructura de baza lasata in sarcina sectorului privat? Trebuie luptat impotriva coruptiei si risipei, dar sa nu uitam ca educatia si sanatatea sunt mult subfinantate, dar a privatiza aceste domenii in totalitate este de neconceput in politica publica;

– Este realista ipoteza ca stimularea consumului ar avea un efect puternic pe latura investitiilor? Daianu are mari dubii in aceasta privinta;

– Scaderea TVA de la 24% la 9% la alimente ajuta economia interna si reduce evaziunea fiscala, dar este valabila supozitia si pentru diminuarea TVA generala de la 24% la 20% ?

– Are sens marirea deficitului bugetar in conditiile date, cand economia tureaza probabil peste potential? Este de retinut ca relaxarea fiscala, impreuna cu o noua grila de salarizare ar opera pe ambele laturi ale bugetului, prin reduceri de venituri permanente si cresteri de cheltuieli permanente. „Este rational asa ceva?”, se intreaba Daianu.

– Poate o inasprire a politicii monetare compensa un derapaj al politicii fiscale? Daca in 2008-2009 o relaxare a politicii monetare ar fi marit presiunea pe leu, acum, o intarire a politicii monetare ar atrage capital speculativ si nu ar avea eficacitatea presupusa in unele scenarii. Combinatia intre politica bugetara (fiscala) si cea monetara arata independenta limitata a uneia fata de cealalta.

Daniel Daianu atrage atentia ca, atunci cand economia va incetini, in mod inevitabil, deficitele vor creste, la fel si datoria publica, ce ar putea ajunge spre 50% din PIB in cativa ani. Analistul avertizeaza ca si deficitele externe ar creste si foarte usor se poate trece de la o stare relativ buna la una periculoasa; mai ales ca mediul international ramane foarte complicat. „Avem o problema de gestionare a echilibrelor (dezechilibrelor) in economie, daca se merge inainte cu noua grila de salarizare si relaxarea fiscala, asa cum sunt anuntate. Fara analiza temeinica, bazata pe cifre si ipoteze, nu fanteziste, si fara decizii de bun-simt economic, riscam sa daramam casa din nou”, a atras atentia Daianu.

author avatar
Arpad Dobre
246 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger