AcasăOldANAF nu are habar de romanii de pe lista Swiss Leaks

ANAF nu are habar de romanii de pe lista Swiss Leaks

Dupa izbucnirea scandalului Swiss Leaks, privind ascunderea de conturi si spalarea de bani de la  banca elvetiana HSBC Private Bank, au aparut tot soiul de informatii, bazate inclusiv pe informatii confidentiale furnizate de reprezentanti ai autoritatilor romane, privind conturi deschise de 11 romani la banca respectiva. Agentia Nationale de Admininistrare Fiscala (ANAF) sustine ca nu are habar de astfel de informatii.

Asa cum anuntam recent in ziarul NATIONAL, peste 140 de jurnalisti din mai multe tari au dat publicitatii un raport incendiar, despre filiala elvetiana a grupului financiar HSBC, HSBC Private Bank. Aceasta a permis, ani la rand, pentru peste 100.000 de clienti din aproape 200 de tari de pe glob, sa depuna peste 100 de miliarde de dolari in conturile din Elvetia, fara sa-i intrebe de unde au sumele respective. Conform investigatiei, filiala din Elvetia a acestei banci are printre clienti si cetateni romani, fie ei politicieni sau afaceristi, iar unul dintre acestia are depusa in cont suma de 829 milioane. In vreme ce alti clienti au fost turnati de bancherii elvetieni la cererea fiscului din SUA sau Marea Britanie, romanii cu conturi in Elvetia (cel putin 11, cu sume  totalizand 1,3 miliarde de dolari, dupa ultimele date neoficiale) pot sta, se pare linistiti, deoarece autoritatile noastre nu au intreprins, pana acum, nicio actiune in acest sens.

Demersuri din Romania, in viitor

Reprezentantii Agentiei Nationale de Admininistrare Fiscala (ANAF) sustin ca institutia lor nu are informatii oficiale despre conturile bancare din strainatate ale romanilor, desi ar fi tare interesata sa le obtina. „In cazul referitor la conturi bancare din strainatate, Agentia Fiscala nu se afla in posesia unei astfel de informatii pe cale oficiala, insa daca sunt astfel de informatii disponibile vom purcede pe cale oficiala sa intram in posesia lor. Totusi, ar putea sa ne intereseze daca o persoana are o suma mare in conturi, pentru ca aceasta suma nu a fost facuta cu siguranta deodata,”, a declarat, ieri, seful Directiei Verificari Fiscale, Eugen Serban.

author avatar
Arpad Dobre
398 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger