AcasăOldANAF: Lupta cu evaziunea nu se da la televizor!

ANAF: Lupta cu evaziunea nu se da la televizor!

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a remarcat, in cadrul unei emisiuni tv, ca Fiscul ii verifica  in special  pe micii comercianti. Reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au replicat, ieri, aratand ca situatia nu sta asa, atragandu-i atentia sefului lor ca lupta cu marea evaziune nu are loc la televiziune.

Perceptiile ministrului Eugen Teodorovici nu sunt pe placul reprezentantilor ANAF

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, nu pare afectat de seria de balbe fiscale ale guvernantilor (loteria fiscala, inchiderea firmelor pentru diferente in casa de 3,5 lei, impozitarea bacsisului si renuntarea la aceasta masura etc.). Avocatul Poporului a sesizat, recent, la Curtea Constitutionala, abuzul impus de Guvern prin OUG 8/2015, referitor la nerestituirea amenzilor aplicate de Fisc, chiar daca o instanta decide returnarea banilor, dar Teodorovici a minimalizat acest demers. „Este o chestiune care si fara actiunea Avocatului Poporului s-ar fi modificat saptamana viitoare in Parlament”, a spus Teodorovici. Acum, el are o noua senzatie, legata de activitatea Fiscului. „Si eu am o astfel de perceptie, nu ma ascund, pentru ca, oricat, poate sunt multi in zona de mica evaziune, dar in zona de mare evaziune sunt mai putini, dar cu sume mai mari. Acolo trebuie sa ne axam”, a declarat ministrul intr-o emisiune tv. Reprezentantii ANAF, altfel subordonati Ministerului Finantelor, deci si lui Teodorovici, nu prea sunt de acord cu parerea marelui lor sef ierarhic si sustin ca situatia nu se prezinta conform perceptiilor acestuia.

Replica Fiscului

Potrivit Fiscului, Inspectia Fiscala a ANAF a inaintat, in primele patru luni ale acestui an, 1.187 de sesizari penale privind cazuri de mare evaziune, valoarea aferenta a prejudiciilor descoperite fiind de peste 3,7 miliarde lei, in crestere cu 172% fata de ianuarie-aprilie 2014.  „In contextul acuzatiilor aduse ANAF potrivit carora combaterea evaziunii fiscale vizeaza cu precadere micii comercianti, ne-am gandit sa va prezentam astazi cateva cifre legate de sesizarile penale facute de Inspectia Fiscala din ANAF. Lupta cu marea evaziune nu are loc la televizor, insa fiecare dosar din cele 1.187 inseamna un volum urias de munca si contribuie la asigurarea unui mediu concurential onest”, au tinut sa sublinieze reprezentantii ANAF. Ei au precizat ca 313 dintre cele aproape 1.200 de sesizari penale vizeaza operatori economici de tip „fantoma”, care au creat  statului prejudicii de aproape 1,1 miliarde de lei.

 

author avatar
Arpad Dobre
206 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger