AcasăOldANAF a scos ghidul care pentru recuperarea banilor dati in contul taxei...

ANAF a scos ghidul care pentru recuperarea banilor dati in contul taxei auto

Aproximativ un million de romani ar putea sa ceara banii de pe taxa auto

Guvernul a publicat actul normative referitor la procedura de restituire a taxei auto  platita la inmatricularea oricarei masini in perioada 2007-2013. Statul va da oamenilor inapoi banii, esalonat, in transe de cinci ani, in total circa trei miliarde de lei.

Aproximativ un million de romani ar putea sa ceara banii de pe taxa auto

Iata pasii ce trebuie parcursi:

# Cererea de restituire poate fi depusa intr-un termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a intrat in vigoare OUG nr. 40/2015. Practic, cererea poate fi depusa pana la data de 31 decembrie 2020.

# Termenul de solutionare a cererii contribuabilului este de 45 zile de la data depunerii cererii la organul fiscal competent. Cererea trebuie sa fie depusa impreuna cu documentele justificative.

# Daca sunt necesare informatii suplimentare, autoritatea fiscala notifica contribuabilul iar acesta are un termen de 60 zile pentru a prezenta documentele suplimentare. Nedepunerea in acest termen a documentelor solicitate conduce la respingerea cererii de restituire.

# Beneficiarii cererii sunt persoanele fizice sau juridice respectiv persoanele fizice ce desfasoara activitati independente ce au achizitionat autoturismele si au achitat aceasta taxa.

# In cazul autovehiculelor achizitionate prin contracte de leasing este indeptatit la restituirea taxei utilizatorul – persoana ce a dobandit autovehicului in baza acestui tip de contract.

La cererea de restituire se vor anexa urmatoarele documente:

a)      actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, impreuna cu imputernicirea data acestuia, in copie;

b)      documentul care atesta plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

c)       copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.

Nota: in situatia in care persoana fizica sau juridica ce solicita restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dupa caz, nu detine documentul care atesta plata, autoritatile vor proceda la verificarea platii.

Trei sferturi dintre autoturismele vandute la noi sunt second-hand

Trei sferturi dintre autoturismele vandute in Romania sunt second-hand, iar impozitarea autovehiculelor nu ar trebui sa tina cont de capacitatea cilindrica, pentru a stimula innoirea parcului auto, in conditiile in care varsta medie a masinilor a crescut cu peste cinci ani dupa 2008, arata o analiza publicata joi de firma de consultanta PwC Romania.

In perioada 2008-2014, numarul total de autovehicule aflate in circulatie in Romania a crescut cu 21%, pana la 4,9 milioane, se arata in raport. Cea mai mare parte a cresterii a venit din importurile de masini second-hand, ceea ce a dus la invechirea parcului auto national, mai ales de cand formula taxei de prima inmatriculare a fost pusa in acord cu regulile comunitare, se arata in analiza PwC. ”Astfel, varsta medie a parcului auto national a crescut de la 7,7 ani in 2008 la 12,9 ani in 2014, cu 4,6 ani mai mare decat varsta medie a parcului auto din Uniunea Europeana. In acelasi timp, ponderea autovehiculelor mai noi de doi ani a scazut de la 22% din totalul parcului auto la doar 4%”, se arata in raport.

author avatar
National
351 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger