AcasăOldAmenzi de minimum 40 de euro pentru fiecare factura neplatita

Amenzi de minimum 40 de euro pentru fiecare factura neplatita

Facturile neachitate in termen de 30 de zile vor fi taxate cu dobanzi penalizatoare

De vineri, 5 aprilie, a intrat in vigoare o lege potrivit careia facturile trebuie achitate in termen de maximum 30 de zile. Restantierii vor fi penalizati de creditori cu minimum 40 de euro pentru fiecare factura neplatita la timp.

Facturile neachitate in termen de 30 de zile vor fi taxate cu dobanzi penalizatoare

Legea a fost adoptata pentru accelerarea platilor ce rezulta din contracte incheiate intre profesionisti (persoana fizica sau juridica, care exploateaza o intreprindere cu scop lucrativ), precum si intre acestia si autoritati publice. Termenul legal de plata este de 30 de zile calendaristice, calculat:

–         de la data primirii facturii;

–         de la data primirii bunurilor sau prestarii serviciilor, daca data primirii facturii este incerta;

–         de la data finalizarii procedurii de receptie.

In cazul contractelor intre institutii de stat si firme private, legea prevede ca, in mod exceptional, partile pot stipula un termen de plata de maxim 60 de zile calendaristice, daca acesta este stabilit expres in contract, sub rezerva ca aceasta clauza sa nu fie folosita abuziv.

Penalizare automata

Atat statul, cat si agentii economici datoreaza dobanzi penalizatoare, daca nu-si achita facturile la timp. Potrivit legii care intra in vigoare astazi, aceste penalizari se calculeaza pornind de la dobanda de referinta a BNR, care in acest moment este de 5,25%, la care se mai adauga opt puncte procentuale. Asadar, valoarea fiecarei facturi neplatite la termen poate fi taxata cu minimum 13,25% in plus, daca partile nu stabilesc cote mai mari prin contract. Creditorul mai are dreptul sa solicite automat debitorului si o despagubire minima de 40 de euro (echivalent in lei), in afara sumelor cu titlu executoriu.

author avatar
Arpad Dobre
2.079 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger