AcasăOldAmenzi de 100.000 de lei pentru comerciantii mincinosi sau agresivi

Amenzi de 100.000 de lei pentru comerciantii mincinosi sau agresivi

Comerciantii care ii fenteaza pe consumatori cu reclame inselatoare risca amenzi de 100.000 de lei

De maine intra in vigoare un act normativ care prevede amenzi duble fata de cele de pana acum pentru practici comerciale inselatoare sau agresive fata de consumatori.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor avertizeaza ca firmele care nu ofera informatii clare despre produsele promovate, determinand consumatorul sa ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o, sunt susceptibile de practici comerciale inselatoare. Tot in categoria practici comerciale inselatoare figureaza si lansarea unei invitatii de a cumpara produse la un anumit pret, pentru ca apoi, in scopul promovarii unui produs diferit, comerciantul sa recurga la una dintre urmatoarele fapte:

a) refuzul prezentarii bunului care a facut obiectul publicitatii;

b) refuzul luarii comenzii privind respectivul bun sau a livrarii in cadrul unui termen rezonabil;

c) prezentarea unui esantion cu defecte.

Pe de alta parte, daca actiunile consumatorilor in vederea solicitarii premiilor sau a altor beneficii echivalente sunt conditionate de plata unei sume de bani ori de suportarea unui cost de catre consumator, sunt considerate  practici comerciale agresive. Pana de curand, acestea se sanctionau cu maximum 50.000 de lei, dar de maine vor fi penalizate cu 100.000 de lei.

author avatar
Arpad Dobre
332 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger