AcasăOldAlternativa la taxa pe benzina: alte impozite!

Alternativa la taxa pe benzina: alte impozite!

Misiune. Premierul Victor Ponta trebie sa convinga FMI ca are de unde sa scoata 600 de milioane de lei

Delegatia FMI vine din nou la Bucuresti, iar Guvernul Ponta va trebui sa scoata de unde o sti suma de 600 de milioane de lei, deja cuprinsa in buget, dar ramasa fara surse, dupa anularea temporara a taxei de 7 eurocenti pe litrul de benzina.

Misiune. Premierul Victor Ponta trebie sa convinga FMI ca are de unde sa scoata 600 de milioane de lei

Misiunea FMI soseste in Romania pe 20 ianuarie 2014, iar Executivul trebuie sa pregateasca variantele de lucru  pentru acoperirea gaurii de 600 de milioane de lei din bugetul pe acest an, cauzata de renuntarea la suprataxarea benzinei. Renuntare e un fel de a spune, deoarece, daca Victor Ponta nu accepta decizia presedintelui Traian Basescu, Romania nu avea buget nici la ora actuala. Pe reprezentantii FMI ii intereseaza si nu prea disputa dintre Cotroceni si Palatul Victoria, deoarece ei vor sa afle un singur lucru: de unde va scoate Guvernul Ponta suma-lipsa la buget? Conform unor surse guvernamentale, exista trei variante de lucru, dintre care doua fara sorti de izbanda si una care ii va arde la buzunare pe toti contribuabilii din Romania.

Colectare mai buna

O prima varianta ar fi imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor actuale. Simpla enuntare a acestei solutii este pur demagogica, atata vreme cat niciun guvern (poate cu exceptia celui in care Mihai Tanasescu era ministru de finante) postdecembrist nu a reusit sa stopeze evaziunea fiscala si sa adune mai multi bani la buget. Deci „supra-colectarea” cade!

Reducerea cheltuielilor

Functionarii guvernamentali au, cica, o solutie mai buna, anume reducerea cheltuielilor, dupa ce au descoperit anul trecut niscaiva fonduri neutilizate la pensii si somaj. In consecinta, un praf in ochii FMI l-ar putea constitui si scaderea cheltuielilor in acest an in cele doua sectoare. Putin probabil, deoarece bugetul prevede majorarea pensiilor, iar numarul somerilor este asteptat sa creasca, deci si aceasta solutie cade.

Suprataxare

A mai ramas doar solutia considerata de Executiv de „ultima instanta”, adica majorarea taxelor. Surse guvernamentale sustin ca  aceasta varianta este serios luata in calcul si, cu o mare probabilitate, chiar se va aplica.

author avatar
Arpad Dobre
219 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger