AcasăOldAgricultorii romani se iau de piept cu mafia importatorilor de legume

Agricultorii romani se iau de piept cu mafia importatorilor de legume

Lorin Vasilovici sustine ca legumicultorii romanii vor bate mafia importatorilor prin gustul legumelor romanesti

Agricultorii din sudul Romaniei le-au pus gand rau samsarilor de legume din import. Peste 200 de legumicultori din sudul Romaniei s-au asociat pentru a vinde legume direct catre supermarketuri, fara intermediari, in speranta ca vor putea sa combata mafia importatorilor, care cumpara produse pe nimic si le revand cu adaosuri de minimum 100%.

Lorin Vasilovici sustine ca legumicultorii romanii vor bate mafia importatorilor prin gustul legumelor romanesti

Satui sa-si planga unii pe umerii altora si sa acuze statul ca nu face (si chiar nu face) nimic impotriva mafiei din piete si a importurilor „la negru” de legume si fructe, agricultorii romani au lansat ieri un proiect comun. Este vorba de programul „Dor de gust”, initiat de Asociata Cultivatorilor de Legume, cu sprijinul PRODCOM Legume-Fructe si a Centrului de Comunicare al Fermierilor din Romania. Potrivit intentiei initiale, din aceasta luna, supermarketurile si hipermarketurile din Romania vor fi aprovizionate cu legume (rosii, castraveti, vinete, varza, ardei, ceapa, salata verde, zarzavaturi etc.) produse – culmea! – in Romania. In acest scop s-au unit 200 de legumicultori din sudul tarii, din bazinele legumicole Vidra, Izbiceni, Dracea, Nuci, Lunguletu, Gheorghe Doja, Mariuta. Ziceam ca intentia celor 200 de „spartani” este sa se ia de piept cu mafia importatorilor de legume si sa-si vanda direct marfa catre supermarketuri, fara intermediari, insa lupta lor s-ar putea incheia precum a adevaratilor spartani.

Lipsa de unitate

Lorin Vasilovici, specialist  al Centrului de Comunicare al  Fermierilor din Romania, ne-a marturisit ca, pe langa bazinele legumicole mentionate, el a mai vizitat alte cinci zone, dar agricultorii de acolo nu au vrut sa intre in proiectul „Dor de gust”. „Legumicultorii trebuie sa aiba rabdare si sa se multumeasca, acum, cu profituri mai mici. Este un inceput. Cei care ne-au refuzat, vor veni singuri sa se asocieze cu noi”, ne-a declarat Vasilovici. El a recunoscut ca o problema o reprezinta mafia importatorilor de legume. „Acestia au costuri «negre» pe care trebuie sa si le acopere – spaga la vama, alte cheltueli – si ei aplica un adaos de minimum 100%. Ce facem noi este sa scoatem din acest lant intermediarul si sa vindem legume la preturi corecte, direct catre supermarketuri. Intr-adevar, ne luptam cu aceasta mafie, dar daca avem rabdare ii vom bate, pentru ca legumele din import nu vor avea niciodata gustul celor din Romania”, ne-a mai spus Lorin Vasilovici.

author avatar
Arpad Dobre
1.099 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger