AcasăOldAfaceristii romani si straini cer aplicarea Codului Fiscal adoptat de Parlament

Afaceristii romani si straini cer aplicarea Codului Fiscal adoptat de Parlament

Presedintele Spirits Romania, Florin Radulescu, si seful FIC, Eric Stab, au toate motivele sa ceara aplicarea noului Cod Fiscal

Consiliul Investitorilor Straini sustine proiectul noului Cod Fiscal, dar cere pastrarea disciplinei bugetare, altfel pot aparea derapaje grave. Producatorii de bauturi alcoolice sprijina, de asemenea, aplicarea noului act normativ, precizand ca prevederea privind reducerea accizei la alcool poate reduce evaziunea fiscala din domeniu, care se ridica acum la 75%.

Presedintele Spirits Romania, Florin Radulescu (foto), si seful FIC, Eric Stab, au toate motivele sa ceara aplicarea noului Cod Fiscal

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a precizat ca proiectul noului Cod Fiscal este rezultatul unui efort sustinut al mediului de afaceri din Romania, derulat pe parcursul ultimilor doi ani impreuna cu autoritatile. „Consideram ca textul adoptat de Parlament in urma cu o luna reprezinta o imbunatatire substantiala a legislatiei fiscale din Romania, care aduce mai multa claritate si predictibilitate politicii fiscale pe termen mediu si lung”, spun investitorii straini. Companiile membre FIC apreciaza initiativa de reducere a poverii fiscale din Romania, fapt ce poate ajuta la cresterea competitivitatii tarii noastre in regiune. In acelasi timp, investitorii straini considera ca viabilitatea noilor masuri fiscale este la fel de importanta, deoarece, pentru investitori, ceea ce conteaza este stabilitatea, predictibilitatea si transparenta sistemului fiscal pe termen lung.

Eric Stab

Totusi, avand in vedere  ca reducerea taxelor nu va duce imediat la o crestere a veniturilor la buget prin majorarea consumului, FIC considera necesara pastrarea disciplinei bugetare, pentru a nu exista derapaje macroeconomice care sa necesite ajustari fiscale – adica majorari de taxe – ulterioare.

Evaziune de 75% pe piata alcoolului

Asociatia Spirits Romania sustine reducerile de taxe din domeniul bauturilor spirtoase din noul Cod Fiscal. Oamenii de afaceri din domeniu sunt de acord cu adoptarea masurilor de reducere a poverii fiscale, deoarece noile prevederi pot diminua evaziunea de peste 75% din aceasta industrie, fara a implica si o scadere a veniturilor statului din taxele colectate. Conform analizei Spirits Romania, majorarea din 2013 cu 42% a accizei pentru alcoolul etilic a determinat, in intervalul 2012 – 2014, o scadere a pietei fiscalizate a bauturilor spirtoase cu 32% si un impact negativ de aproximativ doua milioane de euro pentru bugetul de stat. Asociatia patronala din domeniul alcoolului considera ca reducerea accizei pentru segmentul bauturilor spirtoase la nivelul din 2013, respectiv la 750 de euro/hl de alcool pur, asa cum este prevazuta in noul Cod Fiscal, ar avea efecte pozitive asupra incasarilor la bugetul de stat si ar inversa actuala tendinta de crestere a evaziunii fiscale.

author avatar
Arpad Dobre
392 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger