AcasăOldAERONAVSECUR – un succes confirmat și cu bătaie lungă

AERONAVSECUR – un succes confirmat și cu bătaie lungă

Acum doi ani, în luna mai a anului 2011, la Brașov avea loc primul eveniment de informare din cadrul proiectului „Rețeaua pentru protecția sănătății și securității la locul de muncă în industria prelucrătoare – AERONAVSECUR”, finanțat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. După perioada programată de derulare, avem plăcerea de a raporta succesul confirmat al acestuia și implicațiile sale pe termen lung.

O clipă de neatenție, o secundă nefericită pe care o privim ca pe un ghinion și pentru care sunt necesare uneori zile și nopți de suferință pentru cel expus, pentru familia sa și pentru colectivul din care face parte pot transforma locul de muncă din siguranța zilei de mâine în suferința zilei de azi. Plecând de la aceasta și în baza unui studiu pe bază de chestionare realizat în perioada ianuarie-martie la inițiativa Sindicatului Liber Independent ICA Brașov (conform acestuia, 67,2% dintre persoanele chestionate nu cunoșteau diferența dintre pericol și risc la locul de muncă și implicațiile acestora), s-a simțit nevoia realizării proiectului sus-numit, care a presupus o campanie pentru creșterea gradului de conștientizare a lucrătorilor privind riscurile la locul de muncă în industria prelucrătoare, cu accent pe sectoarele de construcții și reparații aeronautice și naval, realizarea unui manual unitar în domeniu și cursuri pentru reprezentanții comitetelor de sănătate și securitate la locul de muncă și pentru lucrătorii din sectoarele menționate.

Proiectul „Rețeaua pentru protecția sănătății și securității la locul de muncă în industria prelucrătoare – AERONAVSECUR” a fost derulat de către Sindicatul Liber Independent I.C.A. Brașov, România (sectorul construcții aeronautice), în parteneriat cu Sindicatul SANAB Brăila, România și Federația Sindicală Federatione Italiana Metalmeccanici FIM-CISL Italia.

Un prim eveniment desfășurat în cadrul proiectului a fost o întâlnire cu partenerul transnațional, în perioada 23 – 29 octombrie 2011, activitate prin care Aeronavsecur a marcat şi Săptămâna Europeană pentru Securitate și Sănătate la Locul de Muncă printr-o vizită de lucru la partenerii italieni.

Începutul anului 2012 a marcat lansarea celei mai de amploare activități din cadrul proiectului, și anume seria de seminarii cu tema „Prevenirea și gestionarea riscurilor la locul de muncă”. În cadrul a 10 seminarii cu o durată de trei zile, câte 26 de cursanții reprezentând domeniile de construcții aeronautice și navale, au participat la cursurile pe teme de protecție și siguranță la locul de muncă, workshop-uri practice coordonate de lectori, sesiunile de lucru încheindu-se cu o testare în vederea evaluării cunoștințelor acumulate.

A urmat o campanie de diseminare a experienței și bunelor practici dobândite prin activitățile derulate în cadrul proiectului AERONAVSECUR, campanie ce a inclus vizite la S.C. ROMAERO S.A. Bucureşti, S.C. IAR Ghimbav S.A, S.C. Aerostar S.A. și la șantierele navale de la Brăila şi Constanţa.

Un motiv de mândrie este și succesul concursului național pe teme de sănătate și securitate în muncă „Știu mai mult, risc mai puțin”. Concursul s-a desfășurat în două etape, o probă teoretică constând într-un test cu întrebări referitoare la normele generale de sănătate și securitate în muncă și la cele de prevenire și stingere a incendiilor și o probă cu demonstrații practice privind măsuri de prim-ajutor. Finala concursului național în domeniul SSM – ediția 2012, organizată sub egida Federației Sindicale a Lucrătorilor din Industrie „METAL”, a reunit în 16 echipe câștigătorii concursurilor locale la care au participat peste 300 de concurenți, în cadrul conferinței internaționale „Știu mai mult, risc mai puțin”.

Proiectul s-a încheiat cu organizarea ediției a II-a a conferinței internaționale „Știu mai mult, risc mai puțin” și a concursului național pe teme de SSM, în perioada 25-28 aprilie 2013, eveniment ce marchează de altfel și Ziua internațională a sănătății și securității în muncă, inițiată de Organizația Internațională a Muncii (OIM) pentru a promova sănătatea, securitatea și munca decentă.

Beneficiarii proiectului au învățat multe în urma acestei inițiative, la fel și echipa de implementare, așa că nu putem considera acest final de proiect un sfârșit în adevăratul sens al cuvântului, ci un nou început pentru o mai bună conștientizare și gestionare a riscurilor la locul de muncă.

Pentru mai multe detalii vă invităm să vizitați site-ul proiectului www.aeronavsecur.ro.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
233 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger