AcasăOldAdoptarea euro: Mai e mult pana departe!

Adoptarea euro: Mai e mult pana departe!

Vor trece sase-sapte ani pana cand Romania va adopta euro

Scaderea inflatiei la numai 1,55% si a dobanzilor bancare la niveluri apropiate de cele din UE lasa impresia ca suntem deja cu un pas in zona euro si ca putem adopta moneda unica in doar cativa ani, insa mai e mult pana departe.

Vor trece sase-sapte ani pana cand Romania va adopta euro

Presedintele Traian Basescu declara, ieri, ca Romania a cam indeplinit conditiile de aderare la zona euro si ca, in cativa ani, am putea adopta moneda euro. Argumentele sale sunt in ton cu principalele (dar nu singurele) criterii ale Tratatului de la Maastricht: o inflatie cu cel mult 1,5% peste cel mai mic nivel din UE, dobanzi pe termen lung cu maximum 2% peste cele practicate in trei dintre cele mai dezvoltate state UE, deficit bugetar sub 3% din PIB si datorie publica sub 60% din PIB.

Conform datelor statistice, Romania indeplineste acum toate aceste criterii, insa mai sunt si altele, numite criterii de convergenta reala: PIB pe cap de locuitor, paritatea puterii de cumparare standard, decalajele dintre nivelurile de dezvoltare si conditiile de trai. La acestea suntem foarte departe de zona euro, asa ca pana si estimarea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, privind adoptarea euro in 2020 (nu in cativa ani) pare prea optimista.

author avatar
Arpad Dobre
132 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger