AcasăOldAdio, Nabucco! Ramanem cu gazele scumpe de la rusi

Adio, Nabucco! Ramanem cu gazele scumpe de la rusi

Ministrului Constantin Nita (foto jos) ii mai ramane doar sa se uite cu jind la traseul TAP, care scoate Romania din circuitul gazelor ieftine

Proiectul Nabucco, prin care tara noastra urma sa fie tranzitata de conducta de gaze din Azerbaidjan, a esuat. Decizia a fost confirmata de OMV, care era parte a proiectului de aducere a gazelor mai ieftine in centrul Europei.

Ministrului Constantin Nita (foto jos) ii mai ramane doar sa se uite cu jind la traseul TAP, care scoate Romania din circuitul gazelor ieftine
Constantin Nita

Conform publicatiei austriece Die Presse, consortiul care opereaza exploatarea gazeifera Sah Deniz II (Azerbaidjan), a selectat o alta ruta de export catre Europa. Este vorba de gazoductul TAP (Trans-Adriatic Pipeline), care –dupa ce va fi racordat la TANAP, magistrala de gaze care strabate  Turcia – va trece prin Grecia, Albania si Marea Adriatica, punctul final urmand sa fie un terminal din sudul Italiei.

Confirmare

Initial, publicatia Die Presse sustinea ca decizia azerilor nu este definitiva, urmand ca pozitia oficiala sa fie data publicitatii vineri. N-a durat insa atat de mult, intrucat OMV, unul dintre partenerii Nabucco West, a fost anuntata, ieri, de catre consortiul de la Sah Deniz II, ca ruta initiala nu a fost selectata. „Consortiul Sah Deniz II a informat OMV, un actionar al Nabucco Gas Pipeline International Gmbh (NGPI), in ceea ce priveste decizia privind ruta preferata de transport al gazelor catre Europa. Proiectul Nabucco West nu a fost selectat de consortiu”, au precizat reprezentantii OMV.

Ghinion

In aceste conditii, si Romania – care era parte in proiectul Nabucco West – a iesit din joc, desi sperantele pareau extrem de mari in urma cu o luna. Atunci, partenerii proiectului gazoductului Nabucco au semnat la Bucuresti Acordului de Asociere si Subscriere pentru potentialii investitori. „Semnarea Acordului este un document ce va sta la fundamentarea functionarii companiei internationale Nabucco”, afirma atunci, cu mandrie, ministrul Energiei, Constantin Nita. Acum, Romania ramane doar cu gazele scumpe din Rusia si cu acelea pe care urmeaza sa le extraga OMV Petrom din Marea Neagra.

author avatar
Arpad Dobre
343 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger