AcasăOldAdio, fonduri europene pentru Romania in 2014!

Adio, fonduri europene pentru Romania in 2014!

Concluzie. Guvernul Ponta a fost „urecheat” de Comisia Europeana pentru lipsa de viziune economica

Comisia Europeana atrage atentia ca propunerile de finantare inaintate de ministrii guvernului Ponta sunt atat de neconvingatoare, incat nu pot fi discutate nici macar informal, daramite sa mai poata fi luate in calcul pentru programele din 2014 pana in 2020.

Concluzie. Guvernul Ponta a fost „urecheat” de Comisia Europeana pentru lipsa de viziune economica

O scrisoare trimisa ambasadorului misiunii permanente a Romaniei la UE, Mihnea Motoc, semnata de directorul adjunct al Directoratului general regional pentru politici urbane al CE, Normunds Popens, ii pune la colt pe ministrii guvernului Ponta. „Propunerile facute de guvernul Romaniei nu intrunesc inca minimele conditii de calitate si credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare”, sustine Popens.

Finantari fara viziune

Oficialul CE atrage atentia ca, la o intalnire care a avut loc in ianuarie la Bruxelles, ministrii romani au expus doar solicitari de finantare sectoriale, lipsite de consistenta sau coordonare. Mai rau, Popens sustine ca demnitarii nu au fost in stare sa prezinte vreo strategie pentru finantarile solicitate, care depaseau oricum suma de 21,8  miliarde de euro, de care Romania ar urma sa beneficieze in perioada 2014-2020. Aceeasi lipsa de coordonare si de viziune macroeconomica a fost incriminata de Popens o luna mai tarziu, in februarie 2013, cu prilejul primirii solicitarilor de finantare din partea autoritatilor romane.

Negocieri nepotrivite

Reprezentantii guvernului Ponta se plang ca Romaniei i s-au alocat prea putini bani de la UE, insa exista o problema: acei bani nu au fost inca obtinuti. Mai rau, desi autoritatile romane ar fi vrut sa obtina garantii privind cele 21,8 miliarde de euro, Popens sustine ca, in acest moment, negocierile pe aceasta tema sunt „premature si nepotrivite”, atata vreme cat guvernul Ponta nu a prezentat si analiza social-economica aferenta programelor de finantare solicitate pentru perioada 2014-2020.

author avatar
Arpad Dobre
242 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger