AcasăOldAchizitiile publice, sursa de coruptie si de taiere de fonduri UE

Achizitiile publice, sursa de coruptie si de taiere de fonduri UE

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere Guvernului sa urgenteze punerea in discutie publica a proiectelor de acte normative care vor reglementa achizitiile publice. Acestea au reprezentat una dintre cele mai mari surse de coruptie, ceea ce a determinat gradul redus de absorbtie a fondurilor UE in perioada 2007-2013.

AOAR  cere urgentarea punerii in discutie a Legii concesiunilor, tinand cont ca  aceasta reglementare va permite implicarea transparenta si semnificativa a capitalului privat. Pe de alta parte, apelurile de proiecte pentru valorificarea fondurilor alocate Romaniei de UE pentru perioada 2014-2020 au fost deja intarziate cu doua-trei luni. Potrivit AOAR, din aceasta cauza, derularea procedurilor de aprobare-contractare si, mai ales, etapa de realizare a acestora vor fi afectate de intarzierile provocate de neclaritatile legislatiei din domeniul achizitiilor publice.

Functionari fara pregatire

Oamenii de afaceri atrag atentia ca aplicarea noii legislatii in domeniul achizitiilor publice (inca in stadiu de proiect) va necesita o perioada de pregatire a  responsabililor cu aceasta activitate din cadrul administratiilor publice locale si centrale. Lipsa de pregatire a acestora a reprezentat un element de blocaj, intarzieri si coruptie in perioada 2007-2014, fenomenele negative putand sa se repete in contextul intarzierii, lipsei de dezbatere publica si pregatire a specialistilor conform noilor prevederi in domeniul achizitiilor publice.

Apel catre Ministerul Fondurilor Europene

AOAR avertizeaza ca ne aflam deja in semestrul II al celui de-al doilea an de programare bugetara 2014-2020, iar procesul administrativ de lansare a apelurilor de proiecte intarzie. Oamenii de afaceri cer Ministerului Fondurilor Europene si Ministerului Finantelor sa adopte de urgenta masurile ce se impun, pentru a fi accesate si utilizate fondurile aferente bugetului UE 2014-2020. Totodata, trebuie valorificate la maximum resursele financiare alocate in exercitiul bugetar 2007-2014, reducand la minimum dezangajarile si, mai ales, returnarea catre UE a unor fonduri deja transferate de la bugetul comunitar, pentru proiecte care sunt in pericol de a nu se finaliza pana in 31 decembrie 2015.

 

author avatar
Arpad Dobre
190 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger