AcasăOldAbsorbtia fondurilor UE, blocata la Guvern

Absorbtia fondurilor UE, blocata la Guvern

Premierul Dacian Ciolos este somat de oamenii de afaceri sa urgenteze absorbtia fondurilor UE

Asociatia Oamenilor de Afacarei din Romania (AOAR) sustine ca, pana in prezent, ministerele au avizat favorabil doar 75% din cererile de rambursare depuse de beneficiarii de finantari europene si ii acuza pe guvernanti de neimplicare in absorbtia fondurilor UE.

Premierul Dacian Ciolos este somat de oamenii de afaceri sa urgenteze absorbtia fondurilor UE

AOAR a solicitat inca de la numirea Guvernului Dacian Ciolos ca problema utilizarii cat mai ample a fondurilor alocate Romaniei prin Bugetul UE 2014-2020 sa devina cea mai mare preocupare a intregului aparat administrativ. Cea mai dificila problema cu care se confrunta mediul de afaceri o reprezinta plata a doar 75% din cererile de rambursare depuse de beneficiari la autoritatille de management, pentru proiectele finalizate pana la 31 Decembrie 2015.

Ministerele nu se implica

Oamenii de afaceri acuza slaba implicare a ministerelor beneficiare de fonduri UE, rezultatul extrem de grav fiind acela ca, in 3 februarie 2016, fata de 36 conditii ex-ante convenite de Romania cu CE, sunt indeplinite doar 13, situatie ce, in opinia AOAR, nu poate avea nicio motivatie valabila. Este vorba de depasirea termenelor privind adoptarea cadrului legislativ necesar pentru dezvoltarea cercetarii si inovarii, reglementarea achizitiilor publice conform normelor UE, dezvoltarea digitala, imbunatatirea starii de sanatate a populatiei etc. AOAR cere ferm prim-ministrului Dacian Ciolos sa se implice direct si sa ceara ministrilor responsabili realizarea tuturor formalitatilor administrative, necesare indeplinirii pana la 29 februarie 2016 a acelor conditionalitati ex-ante. De asemenea, AOAR solicita premierului sa se pronunte public fata de situatia grava inregistrata de ramanerile in urma a procesului de utilizare a fondurilor din Bugetul UE 2014-2020 si  sa adopte masurile ce se impun.

author avatar
Arpad Dobre
203 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger