AcasăOld11 directii obligatorii pentru Cabinetul Ciolos

11 directii obligatorii pentru Cabinetul Ciolos

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca obiectivul strategic al Guvernului Ciolos trebuie sa fie consolidarea cresterii economice prin stimularea productiei interne si propagarea catre imbunatatirea nivelului de trai.

Presedintele AOAR, Florin Pogonaru, ii cere premierului Dacian Ciolos implicare in dezvoltarea economica a tarii

Reprezentantii AOAR  afirma ca noul guvern trebuie sa abordeze curajos urmatoarele teme de maxim interes pentru mediul de afaceri si societatea romaneasca:

1.      Trebuie sa trecem de la o economie pasiva, ale carei putine reusite s-au bazat pe delocalizarea unor capacitati de productie din economiile vestice, la o economie proactiva, care isi dezvolta o oferta interna solida si diversificata, generata de intreprinderi inovatoare, mici si mijlocii.

2.      Construirea retelelor locale de productie trebuie demarata prin initiative ferme de modernizare a economiei romanesti, respectiv prin reorientarea structurala a ajutorului de stat catre IMM, in scopul utilizarii intensive a tehnologiei informatiei.

3.       Dezvoltarea economica bazata numai pe capacitatea de productie din strainatate si forta de munca ieftina creaza instabilitate macroeconomica si lipsa de predictibilitate. Capitalul autohton trebuie sa asigure stabilitate prin contributia la cresterea economica si crearea de noi locuri de munca.

4.      Bugetul de stat trebuie axat pe dezvoltarea ofertei interne si investitii, prin politici publice si proiecte realiste ce vor asigura atingerea acestor obiective.

5.      Demararea programelor operationale care sa permita o utilizare cat mai efficienta a fondurilor UE (perioada 2014-2020) impune adoptarea de decizii organizatorice urgente.

6.      Romania are nevoie de decizii clare asupra strategiei de identificare, exploatare, dar mai ales de utilizare a resurselor sale naturale, cu asigurarea prelucrarii acestora in tara si transformarea lor in produse cu valoare adaugata cat mai mare.

7.      Romania are nevoie de o strategie energetica, simpla si ferm implementata. Biomasa poate fi un astfel de exemplu, fiind sursa esentiala in producerea de energie termica, domeniu ce consuma ineficient, prin subventii, resursele financiare publice.

8.      Este necesara informatizarea economiei romanesti, printr-un plan de actiune cu etape clare de implementare, asumate ca program national in perioada 2016-2020.

9.       Pentru mentinerea stabilitatii financiare a tarii, AOAR revine cu propunerea sa din ultimii ani, respectiv adoptarea unei strategii care sa permita reducerea datoriei externe, prin cresterea ponderii datoriei interne, in mod deosebit prin atragerea economisirilor cetatenilor.

10.   AOAR sustine ferm eforturile de creare a unei piete de capital robuste, prin operationalizarea functionarii bursei si utilizarea acesteia, cel putin pe termen scurt, pentru privatizarea companiilor de stat.

11.    In conditiile accentuarii decalajelor economice regionale, AOAR propune cresterea responsabilizarii autoritatilor locale si centrale pentru realizarea in termenele angajate si cu costurile asumate a proiectelor nationale, in principal cele de infrastructura, mediu sau dezvoltare locala.

author avatar
Arpad Dobre
253 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger