AcasăOld„Rabla” submineaza „Prima Masina”

„Rabla” submineaza „Prima Masina”

Ministrul Attila Korodi vrea sa fie casate cat mai multe rable

Romania are, practic, doua programe guvernamentale pentru innoirea parcului auto: „Rabla”, care functioneaza relativ bine, dar nu mai este dorita de unii importatori, si „Prima Masina”, care se bazeaza pe credite bancare oarecum accesibile, dar bancherii nu prea sunt interesati.

Ministrul Attila Korodi vrea sa fie casate cat mai multe rable

„Prima Masina”, un program cu caracter vadit electoral si menit sa atraga voturi pentru premierul-candidat, este destinat in principal tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani. Statul va garanta 50% din creditul cu care urmeaza a fi achizitionata masina, iar suma imprumutata va fi de maximum 50.000 de lei, plus TVA, cu un avans de 5-10% si o dobanda compusa din  ROBOR la trei luni (2,94% ieri), plus o marja de 3%.

Attila Korodi

Problema este ca, desi autoritatile au realizat, practic, o oferta de creditare, reprezentantii institutiilor financiare nu au fost consultati anterior acestei decizii. Analizand „oferta”, bancherii  de la BCR au anuntat ca studiaza problema, cei de la Raiffeisen Bank s-au apucat de calcule sa vada daca merita efortul, iar cei de la BRD au atras atentia ca, in prezent, cererea de masini noi nu este relevanta. Cu toate acestea, autoritatile vor sa mentina si „Prima Masina”, si „Rabla”, desi primul program vine din start cu costuri, iar al doilea, cu bonusuri de pana la 7.000 de lei pentru fiecare masina veche casata.

Korodi vrea aer curat

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a declarat, ieri, ca Programul Rabla continua si in 2015. „Programul «Rabla» va exista si in 2015. Exista un dialog in care Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile ar fi fericita ca programul sa nu mai mearga inainte, dar din punctul nostru de vedere suntem permanent interesati ca masinile vechi, care inseamna probleme de poluare, sa fie scoase din uz”, a spus Korodi, acceptand ca „Rabla” poate fi influentata de „Prima Masina”. „Noi nu suntem implicati in acest program. Trebuie sa vedem foarte clar ce se intampla cu calitatea aerului in marile orase”, a mentionat demnitarul.

 

author avatar
Arpad Dobre
192 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger