AcasăNewsBusculada mortii la Mecca. Peste 700 victime la pelerinajul anual musulman

Busculada mortii la Mecca. Peste 700 victime la pelerinajul anual musulman

Cel putin 717 de oameni si-au pierdut viata si alti 805 au fost raniti, ieri,  in urma unei busculade in orasul Mina, in apropere de Mecca, in timpul pelerinajului anual al musulmanilor. Doua milioane de oameni participa, de marti, la pelerinaj.

Ritualul lapidarii lui Satan a sfarsit in carnagiu

Tragedia de ieri intervine la mai putin de doua saptamani dupa alta drama, prabusirea unei macarele pe Moscheea Sfanta din Mecca, soldata cu moartea a 109 persoane. Potrivit autoritatilor saudite, busculada de ieri s-a produs in timpul ritualului lapidarii lui Satan care consta, pentru pelerini, in a arunca cu pietre (cate 21 la numar) in fiecare din cele trei stele care-l simbolizeaza pe Satan, acestea find trei blocuri inalte de beton. Tragedia a intervenit in apropiere de una dintre stele, in timp ce pelerinii care plecau s-au intersectat cu numarul mare al celor care soseau si ei pentru ritualul lapidarii, informeaza AFP. Accesul se face prin tuneluri si drumuri suspendate iar supraaglomerarea a provocat si in anii precedenti accidente de acest fel. In ultima vreme insa, importante lucrari de infrastructura au fost realizate pentru a facilita fluxul multimii. Potrivit unui bilant provizoriu al Apararii Civile, numarul mortilor era de 717, de diferite nationalitati in timp ce peste 800 au fost raniti. Bilantul nu a incetat sa creasca dupa anuntulacestei tragedii care a lovit marele pelerinaj anual musulman. Sase echipe ale Apararii Civile au fost desfasurate la locul tragediei pentru a ingriji ranitii si a dirija afluxul de pelerini pe cai de acces alternative. Corpurile celor decedati si ranitii au fost transportati la cele mai apropiate spitale.

100.000 de politisti pentru securitate

De marti, aproximativ doua milioane de oameni participa la acest pelerija, potrivit autoritatilor saudite, care au mobilizat 100.000 de politisti pentru acest eveniment.  1,4 milioane de pelerini au venit anul acesta din tari straine pentru a participa la pelerinaj iar apoximativ 600.000  sunt din interiorul regatului. Patru spitale au fost rechizitionate de autoritati, dar si 220 de ambulante si elicoptere, in cadrul operatiunilor de salvare. Aproximativ 4000 de persoane au fost trimise la locul tragediei de catre autoritat, potrivit CNN. Inca nu a fost prezentata nationalitatea victimelor insacel putin 43 de pelerini iranieni au fost ucisi, a indicat un responsabil din Teheran, care a condamnat dispozitivul de securitate. Autoritatile au afirmat ca au luat toate masurile impotriva unor atacuri teroriste si au mobilizat o intreaga armata de medici si infirmieri pentru a face fata riscului unei epidemii cu coronavirului MERS, in conditiile in care Arabia Saudita este primul focar din lume cu acest virus. Din sapte accidente care au indoliat pelerinajul dupa 1990, sase au avut loc in timpul ritualului lapidarii lui Satan. Ultima drama dateaza din 2006, cand 364 de pelerini si-au pierdut viata in urma unei busculade.

author avatar
Tudor Borcea
750 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger