AcasăNewsBursier la Harvard aruncat de polițiștii americani înapoi în taberele cu refugiați

Bursier la Harvard aruncat de polițiștii americani înapoi în taberele cu refugiați

Ismail Ajjawi a stârnit vâlvă în Liban, trăind la vârsta de 14 ani într-o dărăpănătură din tabăra pentru refugiații palestinieni, pentru a  fi unul dintre cei mai bine notați elevi la examenele naționale în învățământul primar. Iar anul acesta tânărul a trecut cu brio examenele din învățământul secundar, ceea ce l-a propulsat către o bursă integrală la Universitatea Harvard.

Băiatul libanez și-a procurat o viză de student, purtând în suflet visul de a deveni chirurg, și deja și-a ales o specializare biologie chimică și fizică. „E loc de numeroase descoperiri în acest domeniu”, a afirmat entuziastul tânăr în vârstă de 17 ani într-un interviu acordat Al-Araby TV, notează Los Angeles Times.

„Excelența presupune multă muncă și eforturi”, a spus Ajjawi către reporterul care îi lua interviul. „Iar eu am avut întotdeauna acest țel. Mi-am organizat timpul și am învățat tot, am parcurs tot ce era de parcurs pentru a ajunge la aceste rezultate”. Însă planurile lui au fost aruncate în abis când a aterizat în Aeroportul Internațional Logan din Boston.

 

Autoritățile pentru imigranți au petrecut ore de-a rândul răscolind prin conturile sale de social media de pe telefon și computer înainte de a-i interzice intrarea în StateleUnice, conform declarațiilor făcute de Ajjawi către reporterii cotidianului american de tradiție Harvard Crimson. „Doar pentru că prietenii săi de pe rețelele de socializare erau critici față de Statele Unite (SUA)”, a povestic absolventul de liceu. Acesta a protestat, invocând faptul că nu a dat like, nu a distribuit și nici măcar nu a comentat postările prietenilor săi, astfel că nu trebuie să fie făcut responsabil pentru acestea. Însă s-a ales doar cu dreptul de a-și suna părinții înainte de a fi expediat înapoi în țara din Orientul Mijlociu. Este neclar dacă îi va fi permis, până la urmă, accesul pe teritoriul american pentru a putea începe cursurile la 3 septembrie.
Interzicerea sa în SUA s-a produs alături de îngrijorările crescânde la Harvard și la alte universități americane legate de cum vor putea să le asigure intrarea studenților și cercetătorilor în contextul unei suprimări de amploare dezlănțuite asupra imigrației legale. Aceasta include efectele Administrației Trump asupra interzicerii în 2017 a călătoriilor către SUA de asupra cetățenilor din Yemen, Iran, Libia, Somalia, Siria, Nord Coreea și Venezuela. Mai mult decât atât, au interzis să intre în America până și occidentali (precum britanicii) care au călătorind, începând cu 2011, în aceste țări, așa cum i s-a refuzat recent iubitei prim-ministrului Regatului Unit, Boris Johnson, să obțină o viză în SUA.
author avatar
Filip-Mihael Bodoc