AcasăNewsBunăstarea capitalismului: salariul unui CEO a crescut cu 1000% în ultimii ani!

Bunăstarea capitalismului: salariul unui CEO a crescut cu 1000% în ultimii ani!

Mirajul capitalismului începe să se disipe sub presiunea crescândă a nemulțumirilor angajaților din multinaționale. Salariații își dau seama că bunăstarea vânturată de șefi este doar o fata morgana, realitatea fiind nemiloasă și dură: veniturile directorilor de corporații au crescut cu 1000% în ultimii ani, iar în unele cazuri ajung să fie chiar și de 300 de ori mai mari decât salariul mediu din firmă!

Invadată după 1989 de corporațiile care întrezăreau profitul ce aștepta să fie cules de pe această piață virgină, România se pregătește să capituleze în fața ofensivei multinaționalelor. Va ridica steagul alb anul următor, la alegerile generale, când userioții care își zic „sălvătoriști”, în fapt niște trompete de avocați ai intereselor firmelor străine, vor prelua Puterea. Deja se pregătesc de asta, transmit semnale peste tot și au grijă să anunțe că vor declanșa jihadul împotriva patronatului autohton. Au mai făcut-o și când „Guvernul meu” ocupa temporar (un an) Palatul Victoria, să nu uităm.

Managerii și-au luat viteză

Cine se mai îndoia că puterea unui CEO e peste a unui ministru nu are decât să rămână prizonierul naivității; va cunoaște în scăderea nivelului de trai care este prețul pentru ignoranță. Institutul pentru politici economice raportează că, de la căderea Zidului Berlinului, directorii marilor corporații și-au mărit salariile cu peste 1000%! În tot acest timp, leafa unui simplu angajat a crescut cu numai 11,9%. Și, atenție, în calcule nu intră celelalte beneficii de care beneficiază un CEO – valoarea acțiunilor deținute, bonusuri și prime, asigurări etc. Lawrence Mishel și Julia Wolfe, cercetători la IPE și autori ai studiului, cer măsuri urgente pentru reducerea acestui decalaj, chiar dacă asta înseamnă impozitarea companiilor în care disparitatea salarială este la un nivel ridicat. „Salariile exorbitante ale CEO contribuie la creșterea inegalității sociale. Economia nu ar suferi deloc dacă managerii ar fi plătiți mai puțin. Trebuie adoptate soluții politice care să reducă stimulentele acordate CEO, dar e nevoie și a se limita capacitatea acestor directori de a-și acorda venituri nesimțite”.

Salarii de sute de milioane de euro

Cel mai bine plătit CEO din lume (dintre salariile cunoscute) este David Zaslav, șeful Discovery. Câștigă 117 milioane de euro pe an! În top mai apar Lawrence Ellison, de la Oracle (cu 99 milioane de euro/an), John Legere, CEO T-Mobile (60 milioane de euro/an), Robert Iger, de la Disney (58 milioane de euro/an) și Lachlan Murdoch, CEO la News Corp (45,7 milioane de euro/an). Deja au apărut primele reacții împotriva acestui raport. Carol Roth, CEO al Intercap Merchant Partners, o firmă de consultanță în afaceri, se declară contrariat de reacția „populistă” a nemulțumiților. „Toți vorbesc că Stephen Curry (n.n. – baschetbalist) sau Beyonce câștigă o anumită sumă de bani, dar angajatul de la stadion, cel care este portar, face doar o fărâmă din ceea ce fac Beyonce și Curry. Așa că nu înțeleg de ce nu realizează și o comparație între munca unui CEO și aportul adus în firmă de un muncitor mediu. CEO nu este plătit în detrimentul lucrătorilor, care primesc atâția bani cât este nivelul în piață”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
328 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger