AcasăNewsBuna Vestire: Obiceiuri si superstitii de Blagovestenie

Buna Vestire: Obiceiuri si superstitii de Blagovestenie

(foto: carpinet.net)

Duminica, 25 martie, crestinii praznuiesc Buna Vestire, ziua in care Arhanghelul Gavriil a vestit Fecioarei Maria ca va naste pe Hristos. Sarbatoarea este cunoscuta popular ca Blagovestenie. In aceasta zi in popor se respecta obiceiuri vechi de secole. Se spune, de exemplu, ca e mare pacat sa muncesti si sa cauti sa te certi cu cineva.

(foto: carpinet.net)

In aceasta zi din Postul Pastelui crestinii merg la slujba, la biserica. La intoarcere, mananca peste, aceasta fiind prima data in care cei care postesc au dezlegare la peste, in Postul Mare. In popor se spune ca e bine ca oamenii sa nu munceasca in gospodarie in aceasta zi de mare sarbatoare si sa evite sa se certe, ca sa nu aiba paguba si necazuri in case.

De sarbatoarea Bunei Vestiri, in unele zone ale tarii femeile fac un foc mare in curtea casei, pun pe pragul usii paine, sare si apa, pentru ca ingerii sa bea si sa manance.  Totodata, traditia spune ca daca de Buna Vestire un copil merge in jurul stupilor cu o lumanare de la biserica aprinsa, albinele vor face multa miere.

Tot in aceasta zi se crede ca nu e bine ca oamenii de la sate sa caute oua in cuibarul gainilor si nici sa puna closca, pentru ca exista superstitia ca puii vor iesi strambi. De asemenea, se crede ca de Buna Vestire se dezleaga limba cucului, care canta pentru a vesti venirea primaverii.

928 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger