AcasăNewsBulina rosie pe spitalele care imbolnavesc pacientii

Bulina rosie pe spitalele care imbolnavesc pacientii

Spitalele care cad din nou examenul acreditarii vor fi inchise

Spitalele vor fi obligate sa-si afiseze la intrare statutul pe care il au in ce priveste acreditarea, acesta aratand, de fapt, nivelul calitatii serviciilor pe care le ofera. Cele care nu au acreditare reprezinta un risc pentru sanatatea pacientilor, sustin autoritatile din domeniu.

Spitalele care cad din nou examenul acreditarii vor fi inchise

Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate a inceput sa faca ordine in sistem. Spitalele care nu au inca acreditare, din cauza faptului ca nu indeplinesc conditii de calitate si siguranta pentru pacienti, sunt obligate sa afiseze acest lucru, pentru ca populatia sa fie informata asupra calitatii serviciilor oferite. Dat fiind faptul ca, din pacate, in Romania calitatea actului medical este inca un obiectiv greu de atins, peste 150 de spitale din tara nu au reusit sa obtina acreditarea, fiind in cursul acestui proces. 11 spitale au fost declarate de catre Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate neacreditabile, insa acestea au solicitat Ministerului Sanatatii o reluare a procedurilor. ”Daca la urmatoarea evaluare nu vor obtine acreditarea, aceste spitale se vor inchide sau isi vor reduce activitatea doar la ceea ce pot oferi in conditii de siguranta si calitate. Daca nu scrie pe spital ca este acreditat sau in curs de acreditare inseamna ca nu stim ce este acolo, e ca hotelul care nu are stele.

Marea majoritate a spitalelor acreditate sunt in Bucuresti

Daca te duci intr-un spital care aspira la acreditare inseamna ca ei se ocupa de imbunatatirea conditiilor, cel putin ai o siguranta mai mare stiind ca exista o preocupare. Noi, in cel mai rau caz, daca abaterile sunt foarte mari, putem sa ridicam acreditarea spitalelor. Fara acreditare nu pot fi finantati de Casa de Asigurari de Sanatate. Pentru ca un spital sa fie acreditat, trebuie sa aiba minimum 51% dintre cerinte pentru toate cele 27 de standarde. Adica nu poti sa treci clasa daca esti corigent. Cele mai importante criterii sunt cele referitoare la siguranta pacientului, adica daca la internare pacientul este evaluat medical din toate punctele de vedere si daca se respecta protocoalele de diagnostic si tratament”, ne-a declarat dr.Vasile Cepoi, presedintele Autoritatatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate.

Conditiile de acreditare, extrem de dure

Pentru a obtine acreditarea spitalele trebuie sa indeplineasca standarde foarte dificil de atins, tocmai de aceea perioada de conformare in vederea acreditarii a fost prelungita la aproape toate spitalele ramase neacreditate. Printre conditiile cerute de evaluatori  se numara colaborarea sectiilor si departamentelor institutiei care sa conduca la cresterea calitatii serviciilor pe perioada de spitalizare, gestionarea informatiilor cu respectarea  confidentialitatii si securitatii, precum si evaluarea periodica a personalului si formarea continua a acestuia. Totodata, sunt cerute conditii precum asigurarea calitatii, igienii si circuitului lenjeriei, a sigurantei pacientilor si a bunurilor acestora, respectarea regulilor de igiena a alimentatiei si a unor meniuri echilibrate, precum si existenta unui plan de masuri pentru diminuarea riscului infectios si epidemiologic al mediului spitalicesc.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.002 afisari

1 COMENTARIU

  1. Rog faceti o vizita la Arad la spitalul ( sectia de oftalmologie) care e intr-o cladire veche cu 2 nivele in plin centru
    De ce ? Păi ia sa va zicâ Zilele trecute am vazut un cetatean ( posibil bolnav) ce era intr-un carucior cu rotile si cerea ajutor pietonilor sa il urce la et. 2 caci nu exista lift si nici rampa Oamenii binevoitori l-au luat pe sus l-au dus in sectie si apoi au plecat Intebare cum a coborat omul de acolo? l-au carat asistentele sau cine? ALO! aude cine trebuie doamna ministru?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger