AcasăNewsBulgarii ne bat si la epave

Bulgarii ne bat si la epave

Epava apartine unui vas comercial grecesc ce pana acum a putut fi vazut doar in decoratii antice

Cea mai veche epava ”intacta” din lume, o nava comerciala greceasca veche de 2400 de ani, a fost descoperita in Marea Neagra, la 80 km de coastele Bulgariei.

Epava apartine unui vas comercial grecesc ce pana acum a putut fi vazut doar in decoratii antice

”Nu m-am gandit niciodata ca este posibil sa gasim, la doi kilometri adancime, o nava datand din Antichitate”, a declarat profesorul Jon Adams, directorul Centrului de arheologie maritima al universitatii din Southampton (Marea Britanie) unul din directorii expeditiei anglo-bulgare Black Sea MAP. ”Aceasta descoperire ne va schimba modul in care privim constructia de nave si navigatia din antichitate”,a adaugat el. Expeditia Black Sea MAP (Maritime Archaeology Project) a sondat timp de trei ani fundul Marii Negre pe o suprafata de peste 2000 km2 in largul Bulgariei cu ajutorul unui sonar si al unui vehicul telecomandat echipat cu camere video speciale pentru a filma la mari adancimi. Echipa a descoperit mai mult de 60 de epave datand din antichitate, de la vremurile romane si pana in secolul al XVII-lea. Cea mai veche a fost descoperita la o adancime unde apa nu mai are oxigen si unde materiile organice se pot conserva mii de ani, a precizat echipa Black Sea MAP. Epava a fost datata cu carbon 14, are 23 de metri lungime  si s-a pastrat intacta, putand fi vazute componente precum catargul, carma sau bancile vaslasilor. Echipajul unei astfel dle nave a fost estimat la 15-25 de oameni. Acest tip de nava de comert a putut fi vazut pana acum doar pe decoratiile vechilor amfore sau vaze grecesti, au subliniat cercetatorii. O astfel de vaza este expusa la British Museum si pe ea este pictat eroul lui Homer, Odiseus, legat de catargul navei pentru a rezista tentantiei cantecelor sirenelor. Initial, studiul urmarea evolutia nivelului Marii Negre dar descoperirea acestor epave ”a fost o fericita consecinta” a acestor cercetari, au adaugat ei. Expeditia a fost facuta in comun de Universitatea din Southampton si Centrul de arheologie submarina din Bulgaria. Cercetatorii din Black Sea MAP au anuntat ca nu intentioneaza sa aduca vasul la suprafata. De asemenea, specialistii au mai gasit pe fundul Marii Negre vase naufragiate din epoca romana, bizantina si otomana si urmeaza sa continue cercetarile considerand ca in bazinul Marii Negre ar putea exista un vertiabil muzeu subacvatic.

author avatar
Tudor Borcea
329 afisari

1 COMENTARIU

  1. Asteptam cu interes ca Putin sa returneze jumate din tezaurul Romaniei de 91 de tone de aur prin prispa faptului ca Coreea de Sud a gaaasit un vas japonez scufundat cu 40 tone de aur care a fost predat Rusiei asa de prostănaci in loc sa-l predea Romaniei. O fi el d aur din Rusia da e romanesc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger