AcasăNewsBugetul UE – un esec rusinos

Bugetul UE – un esec rusinos

Heman Van Rompuy nu a reusit sa-i convinga liderii europeni ca propunerile sale sunt viabile

Asa cum anuntase anterior cancelarul Germaniei, Angela Merkel, summitul privind bugetul UE s-a incheiat cu un esec si cu amenintarea ca alocatiile se vor reduce cu 100 de miliarde de euro. Romania s-ar putea alege cu o taiere de zece miliarde de euro din cele 47 de miliarde de euro solicitate initial.

Heman Van Rompuy nu a reusit sa-i convinga liderii europeni ca propunerile sale sunt viabile

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a incercat tot ceea ce i-a stat in putinta pentru a reduce bugetul UE. A promis  statelor dezvoltate ca va da mai putini bani tarilor mai putin dezvoltate, iar acestora, ca le va aloca sume sporite pentru reducerea decalajelor economice. N-a mers. A aplicat „metoda confesionalului”, chemandu-l la „vorbitor” pe fiecare dintre liderii statelor membre. N-a mers. A anuntat ca vor fi taieri de 75 de miliarde de euro, apoi de 100 de miliarde de euro din bugetul initial de 1.033 de miliarde de euro. N-a mers.  Negocierile, daca a existat asa ceva, s-au blocat vineri, iar acest lucru nu e un semnal prea bun pentru tara noastra.

Taieri de zece miliarde pentru Romania

Romania a cerut initial un buget de 45-47 de miliarde de euro. La prima taiere anuntata de Van Rompuy, tara noastra urma sa piarda opt miliarde de euro, iar la cea de-a doua se vor scadea probabil zece miliarde de euro. Astfel, Romania ar putea primi aceeasi alocatie ca in perioada 2007-2013, adica 35 de miliarde de euro, din care a cheltuit oricum doar 9,2%.

author avatar
Arpad Dobre
118 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger