AcasăNewsBugetul țării, în genunchi. Două milioane de șomeri în două săptămâni

Bugetul țării, în genunchi. Două milioane de șomeri în două săptămâni

Șomerii și asistații sociali vor prăbuși deficitul bugetar

Analiștii anunță apocalipsa economică pentru România, cea mai vulnerabilă dintre țările europene. Primul șoc se va produce în maximum două săptămâni, spun aceștia, după ce bugetul va fi grevat de plata a două milioane de șomeri.

Șomerii și asistații sociali vor prăbuși deficitul bugetar

Analistul economic Ilie Șerbănescu avertizează că România se va confrunta foarte repede cu un număr uriaș de șomeri, proveniți din rândul celor 1,5 milioane de români din diaspora care s-au întors acasă, dar și din disponibilizările masive care se vor face la multinaționale. Coronavirusul ar trebui să fie cea mai mică problemă a noastră, pentru că, dincolo de pandemie, ne așteaptă vremuri catastrofice din punct de vedere economic, susține Ilie Șerbănescu. ”Băncile finanțează economia românească doar în proporție de 8%, așa că nu se pune problema de amânări la rate pentru firme, poate pentru populație, dacă statul va suporta o parte din rambursare. Oricum, de acum încolo băncile nu vor mai da credite populației. Așa vor face și multinaționalele, nu mai au comenzi, vor da afară oamenii. Iar firmele mici de la noi, gen SRL, PFA, vor fi terminate, pulverizate. Vom avea două milioane de șomeri în două săptămâni, un milion de aici și un milion din așa-zisa diaspora, fără fond de șomaj, care a fost aproape desființat în ultimii ani. Suntem o biată colonie, nu mai avem ce să facem acum. Jumătate din economie este în proprietatea străinilor, iar toate multinaționalele astea vor face ce vor ele, ce va fi în interesul lor. Dacă nu vor mai avea nevoie, vor pleca, unii vor pleca cu hala în spate. Problema este că nu mai avem nici bani să începem acum să sprijinim vreo activitate economică în România, pentru că multinaționalele ne-au luat și banii. Nu coronavirusul ne distruge pe noi, ci colonialismul. Eu vorbesc despre acest lucru de 7-8 ani, dar m-au ignorat. După ce voi muri cărțile mele vor fi best-seller. Peste 10 ani își va aduce cineva aminte că era un nebun care a spus ce se va întâmpla cu mult timp înainte. Și nu au fost profeții, ci doar analize, pe baza datelor oficiale. Pentru că, dacă din toate proprietățile strategice, niciuna nu este românească pot să trag concluzia că suntem o colonie. Suntem în capitalism și decide proprietarul. Eu sunt foarte realist, în momentul în care nu ai proprietate, nu ai nicio putere de a face ceva”, ne-a declarat Ilie Șerbănescu, analist economic.

Firmele românești, pulverizate

Analiștii spun că România va trebui să se confrunte cu cea mai dezastruoasă criză economică la nivel mondial de pe o poziție cumplită. ”Singurul sector care mai este viabil în România este cel al cerealelor, dar și acesta este captiv, din cauza faptului că prețurile pe piața internă și externă sunt în mâna a cinci companii, așa-zișii traderi, patru americani și un elvețian, și care stabilesc prețuri mici pentru recolte mari. Repudiatul Marx spunea că munca se unește cu capitalul, și o parte este valoare și cealaltă este plus valoare. Acum se numesc compensarea salariilor și excedentul brut de exploatare. În România PIB-ul, care este valoare și plus valoare, adică salarii plus profit, are cea mai îngrozitoare împărțeală între muncă și capital. De aceea despre acest indicator, care este oficial, nu prea se vorbește, pentru că, fiind colonie, nu dă bine. Criza economică din 2008 nici nu a fost criză față de ceea ce urmează. Este prima criză din capitalism care are loc pe fondul dobânzilor negative, care înseamnă banul fără cost, asta este nucleară. Coronavirusul vine doar să impulsioneze prăbușirea economică la nivel mondial. Noi înfruntăm această prăbușire de pe aliniamentele unei colonii. În 2008 nu vândusem tot, însă între timp am vândut tot. Ce ne așteaptă de acum încolo? Depinde de ce vor dori stăpânii noștri, pentru că, din păcate, nu avem un singur stăpân, avem mai mulți, care se calcă în picioare unii pe alții să ne hărtănească cât mai mult și cât mai repede. În 2008, trebuie spus, nu a fost niciun fel de criză, a fost o invenție ca să își ia banii înapoi cele 11 bănci care băgaseră niște bani în România ca să ne cumpere. Și și-au luat 20 de miliarde de euro, pe care i-au trimis acasă la ei, prin așa-zisa inițiativă de la Viena. Iar chestia asta se vede în datoria publică pe care o plătim noi, restul sunt povești”, ne-a mai precizat analistul economic Ilie Șerbănescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
4.255 afisari

9 COMENTARII

  1. Buna seara,
    Stiati ca de ieri in Romania nu se mai fac firme noi ? 😡
    Aceasta este REAL NEWS ! 😳

    Am fost astazi cu un client sa-l ajut sa-si infiinteze o firma noua. BLOCAJ TOTAL incepand de ieri, de Marti inclusiv, adica din 17 Martie 2020 inclusiv, la Registrul Comertului nu se mai lucreaza cu publicul – ok. Se primesc on line, cu semnatura electronica extinsa, doar mentiuni, non ok. Pentru ca nu se pot infiinta firme noi nici daca ai semnatura electronica. NU MERGE niciun buton din asa zisa super aplicatie. Dar faza cea mai tare este ca nu se primesc dosare, nici prin postA, nici prin curier, nici pt. firme noi si nici pt. mentiuni.
    Ba mai mult, toate lucrarile care trebuiau ridicate incepand de Luni, de trei zile, si firmele noi si orice mentiuni, nu se elibereaza de catre Registrul Comertului si nici macar nu se trimit scanate pe mail.
    Rugam deblocarea situatiei, pt ca sunt mega solutii si fara contact direct. Registrul Comertului apartine de Ministerul Justitiei.

    Rog Redactia sa ceara explicatii de la ONRC !
    Este ciudat ca in aceste conditii speciale, sa se blocheze infiintarea firmelor noi ! Ca doar n-am dat in conspirativita

  2. PS
    In postarea anterioara ma refer la Registrul Comertului din Bucuresti.
    Nu cunosc situatia din tara.
    Dar aplicatia Registrului este clar unica pe toata tara, DECI NU SE POT FACE FIRME NOI PRIN ON LINE.
    SANATATE !

  3. Sa ia rezervele de la banca nationala si sa faca infuzie de cash pe piata cum fac si alte state , dar ei tin banii pt sleatca de talhari care este la conducerea sistemului….ca de populatia este proasta uita repede memoria colectiva este volatila

  4. Sleahta de incompetenti Babuina vicepremier ,te bufneste rasul A ajuns curul sa conduca capul iar capul a ajuns pe post de curIohanus sta incuiat cu amantul Pohontu (,vanatorul de oameni) si se uita printre zabrele N are curaj sa iasa le tataie curu la amandoi Golani boschetari!

  5. O masura inteligenta ar fi injectii de bani in firmele keie. Ex-panificatie deci in agricultura fermieri sai. Cu usurinta o fabrica de alcool sau baututi alcoolice poate face spirt daca are metil, o industrie de confectii poate face vata tifon si masti. O firma de chimicale poate produce cu usurinta biocid. Si tot asa. La fel romanii sa fie conștienți sa cumpere si romaneste. Adica pe langa lamaie sa mai iei si un chil de mere . Incurajezi si sateanu ala. Pe langa masline si curmale sa mai iei si leurda de la o padureanca ca ai mai dai de o paine. Pe langa un compot de anananas mai iei si un pateu roman. Etc. Trebuie constientizat la nivelul savantilor ca omenirea nu poate trai asa. Eu prin educatie pot duce 10-15 ani. Dar un om normal nu poate mai mult de o luna. Clacheaza. E OBLIGATOR GASIREA UNUI PANACEU. Adică o solutie data ca preventie, tratament si combatere.

  6. Uite nemtii aveau ca plan de razboi trecerea rapida a productiei de avioane civile in avioane militare. Rusii aveau si ei asemenea planuri. De ex in strungarie se lucra f mult cu marimi civile asemanatoare cu prorucerea in masa in caz de razboi de obuze si cartuse. La fel puteau trece rapid de la productia de tractoare la productia de tancuri T34 senile senilate etc

  7. La fel trebuie sa ne ajutam semenii. Asta e calea spre spiritualitate. Cu asta te urci si nu decazi. Prin asta te hranesti in duh si capeti energii nebanuite. Asa esti om ei nu virus. Deci sa incepem sa ajutam incepem cu italienii. Daca ne ramane o sticla de spirt sa le dam si lor un sfert din ea. Asa poti combate cel mai bine raul. Il mutilezi prin lipsa de satisfacție.Daca o faci chiar din inima chiar fuge pt ca planul lui primar a fost in zadar.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger