AcasăNewsBugetul pe 2013, in dezbaterea Parlamentului. Ponta vrea impozitare diferentiata, reintregirea salariilor...

Bugetul pe 2013, in dezbaterea Parlamentului. Ponta vrea impozitare diferentiata, reintregirea salariilor bugetarilor si indexarea pensiilor

Proiectul de buget pentru 2013 este dezbatut, marti, in plenul Parlamentului. La sedinta condusa de presedintele Senatului, Crin Antonescu, participa premierul Ponta, dar si mai multi ministri ai Guvernului USL.

La inceputul sedintei, seful Executivului a vorbit in fata plenului, prezentand, pe scurt, proiectul de buget propus spre dezbatere Parlamentului. „In actualul buget se regasesc inscrise cateva dintre lucrurile fundamentale pe care USL le-a sustinut in opozitie si dupa preluarea guvernarii: o stabilitate fiscala, cota unica de 16%. Nu am ascuns niciodata faptul ca fiind social democrat cred in impozitarea diferentiata. (…) Referitor la zona de promisiuni pe care le indeplinim prin actualul proiect de buget, avem reintregirea salariilor in zona bugetara -medici, profesori, politisti, pompieri, nu doar functionari publici, a celor la care le-a fost taiat din salariu in 2010. O sa va rog sa le votati. La fel, indexarea pensiilor – a fost o promisiune neonorata in 2011 si 2012, era momentul in care o noua putere sa respecte aceasta promisiune”, a spus premierul.

Totodata, Ponta a precizat ca bugetul prevede o suma mai mare pentru investitii, dar si plata unor datorii ale statului. „Veti regasi in acest actual proiect de buget o suma superioara acordata investitiilor, (…) cu accentul nu pe finantarile strict de la bugetul de stat, (…) ci orientarea sa fie pe acele proiecte finantate din programele europene si din fonduri rambursabile, pentru care exista o perspectiva de multiplicare a investirii banilor publici. De asemenea, vom plati datorii ale statului roman, bani angajati si cheltuiti in perioada 2009 – 2011„, a declarat Ponta.

Premierul si-a incheiat prezentarea spunand ca proiectul de buget supus dezbaterii a fost „discutat, negociat si agreat” cu Comisia Europeana, Fondul Monetar de Investitii si Banca Mondiala.

Procedura prevede ca, la inceputul sedintei de plen, unul dintre cei doi presedinti ai Comisiilor pentru buget-finante sa prezinte raportul intocmit de catre membrii Comisiilor in urma analizarii si amendarii proiectului bugetului pe anul 2013, transmis de Guvern Parlamentului. Parlamentarii pot, apoi, sa participe la dezbaterile generale, fiecare grup parlamentar avand la dispozitie un numar de minute proportional cu ponderea sa in structura Legislativului. Ulterior dezbaterilor generale, parlamentarii vor discuta punctual bugetele propuse pentru cei 52 de ordonatori de credite – ministere, agentii, autoritati si consilii.

160 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger