Cauta

Bugetul de stat, dezechilibrat de mita electorală dată de liberali

Medicii veterinari primesc 10.000 de lei pe lună doar pentru că există

După ce au reușit să scoată PSD de la guvernare, în noiembrie 2019, liberalii s-au apucat să dea pomeni electorale, cu o lege care și acum produce efecte pentru bugetul de stat. Astfel, medicii veterinari, în contact direct cu votanții din mediul rural, au fost unși cu câte 10.000 de lei pe lună doar pentru că existau. Curtea de Conturi a constatat că bugetul de stat va fi dezechilibrat, dat fiind că ANSVSA datorează medicilor aproape 2 milioane de euro.

Prin decembrie 2019, liberalii au dat o lege prin care medicii veterinari care aveau circumscripții în mediul rural, adică peste 4.000, să primească o pomană de 10.000 de lei pe lună doar pentru că există. Este poate una dintre cele mai imorale și sfidătoare legi votate în România, având în vedere că sumele sunt enorme.

Legea prevedea ca, pentru 10.000 de lei, medicii să încheie contracte de concesiune cu direcțiile sanitar-veterinare ca să-și facă treaba, adică vaccinări, recoltări de probe, pe care oricum și-o făceau, mai ales că erau plătiți pentru fiecare serviciu efectuat. Evident, pe lângă cei 10.000 de lei încasați degeaba, medicii primeau și banii pentru serviciile prestate.

”Când a apărut legea, fără norme metodologice, chiar dacă încheiai contracte, nu aveai nicio obligație. Deci nu făceai nimic și primeai 10.000 de lei pe lună. Autoritățile au întârziat atunci cu normele metodologice, ca să nu dea bani, că nu aveau. Pentru că sunt sume foarte, foarte mari. Sunt peste 4.000 de medici veterinari concesionari, ori 10.000 de lei pe lună, vă dați seama că înseamnă mulți bani. Suma de 10.000 de lei este foarte mare, iar documentele obligatorii erau 10 fișe de consiliere și să ai pontaje că ai fost prezent la cabinet. Au fost discuții multe între Colegiul Medicilor Veterinari și ANSVSA, pentru că autoritatea nu voia să da banii pentru că erau prea mulți, și într-adevăr, erau foarte mulți bani și aproape degeaba și de aici s-a întârziat cu normele, pe care le-au dat chiar înainte de alegeri în 2020. A fost un fel de mită electorală, într-adevăr. Umbla președintele autorității de la vremea aceea prin țară și spunea că gata, ne dă banii, dar să votăm cu PNL”, ne-a declarat dr. Mihai Terecoasă, fost director executiv al DSVSA Prahova.

Banii se dau și acum

După apariția normelor metodologice, în baza acestor contracte, medicii aveau niște acțiuni sanitar-veterinare obligatorii, cum ar fi vaccinarea câini, oi, capre, vaci, cai, recoltări probe de sânge la bovine și la ovine, dar aceste servicii se plăteau separat. În plus, era obligatoriu să consiliezi 10 gospodării care au porci, privind normele legale în vigoare.

”Acum au limitat la două circumscripții (localități acoperite de medici), dar înainte aveam colegi cu 3 sau mai multe, deci încasau 30.000 de lei. Și în prezent se dau acești bani, dar cu condiția să ai în supraveghere 300 de UVM pe circumscripție, adică 100 de vaci  și 300 de porci, 1.000 de porci sau 500 de oi. În plus, pentru fiecare vaccinare sau recoltare, care sunt sezoniere, adică rămân 4-5 luni neacoperite pe an, mai încasezi 10.000-15.000 de lei”, ne-a mai precizat fostul director executiv al DSVSA Prahova, dr. Mihai Terecoasă.  Deși legea din decembrie 2019 prevedea emiterea normelor metodologice în 90 de zile, ANSVSA a permis încheierea contractelor de concesiune înainte de apariția acestora. Apoi, au mai întârziat normele încă două luni, astfel că, ulterior, instituția s-a trezit cu mii de procese intentate de medicii veterinari, care își cereau banii.

Statul, bun de plată

Un control al Curții de Conturi a depistat că ANSVSA trebuie să plătească medicilor veterinari un milion de euro, plus dobânzi legale, actualizarea debitului cu inflația, cheltuieli de judecată, sume care, cel mai probabil, vor afecta bugetul de stat. Banii se vor achita pentru perioada ianuarie-mai 2020, când normele nu apăruseră. Întrucât instanțele de judecată au pronunțat soluții diferite pe aceeași speță, pentru asigurarea unei abordări unitare, Avocatul Poporului a promovat recurs în interesul legii. Culmea este că recursul în interesul legii a fost soluționat în anul 2023, prin Hotărârea nr. 9/29.05.2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în favoarea medicilor veterinari concesionari, instanța supremă considerând că dispozițiile art. IV din Legea nr. 236/2019 sunt aplicabile în absența adoptării de către puterea executivă a normelor metodologice de aplicare prevăzute de art. V din această lege, pentru perioada 16 decembrie 2019-23 iulie 2020.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version