AcasăNewsBugetarii primesc lovitura de grație: fără telefoane mobile plătite de stat

Bugetarii primesc lovitura de grație: fără telefoane mobile plătite de stat

Bugetarii de la Ministerul Finanțelor vor beneficia de majorări salariale

Abonamentele de telefonie mobilă pentru bugetari nu vor mai fi plătite de stat. Prevederea a fost prinsă într-un proiect de ordin al Ministerului de Finanțe, care le mai permite doar miniștrilor să aibă un asemenea beneficiu. Totodată, armata de secretari de stat și subsecretari de stat, împreună cu personalul acestora, se va reduce la jumătate.

Bugetarii de la Ministerul Finanțelor vor beneficia de majorări salariale

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a decis să-i lase fără telefoane mobile pe angajații de la stat, lovind, în același timp, și în companiile de profil, care rămân fără contractele grase cu instituțiile bugetare. Astfel, începând cu data intrării în vigoare a ordonanței, autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu mai pot achiziţiona din fonduri publice servicii de telefonie mobilă pentru personalul angajat, cu excepția persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică. Totodată, potrivit proiectului de act normativ, se vor include în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii biletele de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, pentru alte situații decât decât cele cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi  cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, în limita plafonului de 150 lei/eveniment/persoană.

Jumătate din funcționari pleacă acasă

Proiectul Ministerului Finanțelor Publice mai prevede reducerea cu 50% a  numărului total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat și de funcții asimilate funcțiilor de secretar de stat și subsecretar de stat la nivelul tuturor ministerelor, precum şi a celorlalte instituţii şi autorităţi publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor. De asemenea, va fi suspendată ocuparea prin concurs a posturilor vacante din instituțiile și autorităților publice. ”Prin excepţie, ordonatorii de credite pot aproba ocuparea prin concurs sau examen posturi vacante conform principiului: unul la trei din totalul posturilor ce se vor vacanta după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget”, se arată în proiectul de ordonanță.

Secretarii de stat rămân doar cu doi angajați

Excepție de la blocarea posturilor din instituțiile bugetare vor face cadrele didactice, personalul medico-sanitar, promoțiile 2019 ale ofițerilor, subofițerilor, agenților de poliție, maștrilor militari și funcționarilor cu statut special, precum și promoția 2019 Institutului Național al Magistraturii. Încadrarea în funcții a tuturor acestor categorii de personal se va face doar cu aprobarea ministerelor de resort. ”Pentru a asigura creşterea calităţii şi a accesului la serviciile publice este important să se dezvolte o administraţie suplă, cu viteză de reacţie rapidă şi proactivă, consistentă în decizii şi cu resurse umane motivate şi profesioniste. Reducerea birocraţiei şi simplificarea procedurilor, atât pentru cetăţeni şi mediul de afaceri, cât şi la nivel inter şi intra-instituţional, sunt de natură să eficientizeze activitatea administraţiei publice (din perspectiva costurilor şi timpului de reacţie) şi să crească gradul de transparenţă şi integritate în prestarea serviciilor. Pentru a realiza aceste deziderate o primă etapă în reformarea administrației publice centrale o reprezintă revizuirea structurilor organizatorice astfel încât să se asigure o eficientizare a activităţii, impunându-se adoptarea unor măsuri care să conducă la o utilizare eficientă și eficace a fondurilor publice”, se arată în nota de fundamentare a proiectului legislativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.826 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger