AcasăNewsBugetarii, din nou pamanteni: li se ingheata salariile

Bugetarii, din nou pamanteni: li se ingheata salariile

Ziua trece, leafa merge: angajatii la stat, noii boieri ai Romaniei

O varianta de lucru pentru ca Guvernul sa se incadreze in tinta de deficit bugetar in 2019, a recunoscut ministrul de Finante, dar de aici, masura de limitare a cheltuielilor s-a transformat precum bulgarele de zapada intr-un breaking news catrastrofal.

Ziua trece leafa merge angajatii la stat noii boieri ai Romaniei

In documentul trimis la Comisia Europeana  se propune inghetarea salariilor in sectorul bugetar in 2019 la nivelul lunii decembrie 2018, acordarea de vouchere de vacanta la acelasi nivel din 2018, de 1.450 lei, mentinerea numarului mediu de angajati din sectorul public la acelasi nivel ca in 2018 si cheltuielile cu angajatii, care vor scadea de la 9.1% din PIB in 2018 la 8.8% din PIB in 2019. Un derapaj de la aplicarea legii salarizarii unitare, acuza senatorul PNL Florin Citu, dar o face de pomana. MFP a trimis catre CE aceste masuri, ca urmare a unei solicitari facute de Comisie la data de 23 mai 2018. Atunci, Comisia a avertizat Romania si Ungaria ca se afla in stadiul unei devieri semnificative de la obiectivul de deficit bugetar pe termen lung (MTO). S-au si incordat muschii opozitiei, desi la felul cum clampane fara solutii concrete in parlament par ca matasea broastei: dar despre bugetarii romani, ajunsi  platiti de stat chiar mai bine decat in Polonia sau Ungaria, cum ramane ? De  felul cum se adanceste prapastia intre bugetari si privati, salariile de stat sunt cu 30 la suta mai mari, si practic „platite” tot de angajatii companiilor particulare, in conditiile in care in administratia publica personalul sta cuminte  legat cu funia de scaun (salariul minim pe economie e o raritate) si, dupa ani de opt ore zilnic de taiat frunza la caini e rasplatit cu pensii babane. “Inghetarea angajarilor la stat este o masura propusa de noi. O inghetare a numarului de angajati in zona de administratie publica centrala, de asemenea o restructurare, o eficientizare a administratiei publice centrale, este de bun-simt si ceea ce noi spunem de ani de zile sau toti politicienii spun ca este nevoie de o administratie mult mai eficienta”, spune Teodorovici care a mai precizat ca  marirea salariului minim pe economie din ianuarie 2019 este posibil sa se realizeze mai devreme de aceasta data, iar de anul viitor punctul de pensie va creste cu 15 la suta.

Olguta Vasilescu: Legea salarizarii se aplica

„Iar ‘s-a blocat guvernul’, iar ‘nu mai sunt bani de pensii si salarii’, iar ‘nu se aplica legea salarizarii’. Asta aud de la opozitie din doua in doua luni. Si iar raspundem: asa cum nu ne-am blocat pana acum si cum am gasit fondurile necesare platii pensiilor si salariilor, asa se va intampla si anul viitor. Legea salarizarii se va aplica asa cum a fost ea adoptata de Parlament, chiar daca lunile acestea a mai existat un scenariu, si anume sa se aplice direct grila din 2022 in 2020, asa cum au solicitat, in mod repetat, mai multe federatii sindicale. Consideram insa ca legea trebuie aplicata asa cum a fost adoptata de Parlament si cum este in vigoare, cu aplicare etapizata pana in 2022 si crestere anuala cu 25 la suta din diferenta pana la grila din 2022”, a explicat Olguta Vasilescu.

author avatar
Bogdan Borcea
464 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger