AcasăNewsBudapesta, aliatul din UE al lui Putin

Budapesta, aliatul din UE al lui Putin

Oficial, vizita presedintelui Federatiei Ruse in Ungaria este dedicata relansarii cooperarii economice intre cele doua tari, in ciuda sanctiunilor europene impotriva Moscovei. Este prima vizita a liderului de la Kremlin intr-o tara UE dupa iulie 2016. In egala masura si prima calatorie a lui Putin in Europa, dupa investitura lui Donald Trump.

Vladimir si Viktor se intalnesc a saptea oara

Trei avioane Il-96 au decolat de pe trei aeroporturi diferite din Rusia, escortate de avioane de lupta. Intr-unul din ele, se afla Vladimir Putin. Nu se stia nici daca avionul in care se afla va intra in Ungaria via Slovacia sau Serbia. La sol, asteptau unitati de elita ale politiei si a serviciilor secrete rusesti, debarcate cu o zi in urma la Budapesta. Pe un itinerar tinut secret, Mercedesul S 600 de cinci tone greutate, capabil sa reziste la un tir cu bazooka, l-a condus pe liderul de la Kremlin in cladirea Parlamentului maghiar. In fata caruia avusesera loc manifestatii care denuntau ”axa antieuropeana Orban-Putin”. Dincolo de dureroasele amintiri ale ocupatiei sovietice si inabusirii revolutiei maghiare in 1956, vizita lui Putin are ca obicetiv oficial acordurile comerciale si cooperarea in domeniile nuclear si gazier. Din delegatia lui Putin fac parte ministrul de Externe, Serghei Lavrov, ministrul Sanatatii si colegul sau din Comert si Industrie. Dar si patronul Rosatom, Agentia federala pentru energie atomica. Un personaj cheie pentru extensia centralei nucleare din Paks, situata la 100 km de Budapesta. Rusia si Ungaria au semnat un acord cu privire la construirea a doua reactoare suplimentare, in ianuarie 2014. Proiectul va fi finantat printr-o linie de credit de peste 10 miliarde de euro de catre Rusia iar lucrarile vor fi conduse de specialisti rusi. Ungaria asteapta aprobarea proiectului de catre Comisia Europeana. Proiectele gazoductelor Nord Stream si Turkish Stream vor fi si ele in centrul negocierilor.

Ungaria îi aşterne covorul lui Putin şi se joacă cu nervii UE

Tema gazului rusesc este importanta pentru Ungaria, 85% din gazul consumat de aceasta tara provenind din Rusia.

Efectul Trump si ridicarea sanctiunilor

Pentru Rusia, apreciaza observatorii, este perfect logic sa puna in scena o relatie amicala cu o tara membra UE si NATO (a carei presedinte este insa eurosceptic si admirator deschis al lui Putin) tocmai pentru a pune in lumina fisurile si disensiunile din blocul comunitar. Premierul Viktor Orban a pledat constant pentru ridicarea sanctiunilor europene impotriva Rusiei fara insa a incalca linia rosie. Rusia, a explicat el saptamana trecuta, a supravietuit tentativelor de izolare ale Occidentului, dezmembrarii regimului, pretului scazut al petrolului si sanctiunilor. Nu are sens ca  Europa sa-i ignore forta si oportunitatile pe care le ofera. Unii vad in Orban un cal troian al lui Putin in Europa, un agent distructiv al blocului comunitar. In ultimii sase ani, Putin si Orban s-au intalnit in fiecare an. Vizita de ieri a lui Putin marcheaza cea de-a saptea intalnire bilaterala, dupa 2010. Pe de alta parte, chiar daca nu se stie deocamdata cum se va concretiza dezghetul SUA-Rusia, pentru Viktor Orban odata cu Donald Trump, ”se deschide o noua era”, premierul maghiar impartasind entuziast convingerile lui Trump privind emigratia si ”identitatea nationala”. Potrivit sefului diplomatiei maghiare, Peter Szijjarto, citat de Afp, aceasta vizita ii va permite lui Viktor Orban, care a fost unul dintre putinii sefi de excutiv ce si-au exprimat deschis sprijinul pentru Donald Trump in timpul campaniei sale, „sa asculte punctul de vedere rus in legatura cu posibilitatile unei apropieri intre Rusia si Statele Unite”. Din ce in ce mai des evocata este si o vizita a lui Trump la Budapesta. Dar sa nu uitam ca la Washington functioneaza de ani de zile un puternic lobby maghiar. Chiar daca, la Budapesta, George Soros este in vizorul partidului Fidesz pentru ”a debarasa tara de pseudo ONG-urile imperiului ” acestuia.

Si Romania?

Intalnirea Putin-Orban a fost deseori zugravita in culori sumbre la Bucuresti: la Budapesta se vor reimpartii sferele de influenta, Orban va profita pentru a pune (pe harta) chestiunea etnicilor maghiari din Romania, Ardealul va fi sfartecat, Ungaria va primi unda verde pentru a-si indeplini telurile revizioniste, samd. Dincolo de scenarii alarmiste, o realitate exista: spre deosebire de Romania, Ungaria are o politica externa pragmatica, coerenta in sensul interesului national si stabil articulata in peisajul diplomatic. Iar lista arogantelor Budapestei la adresa Bucurestilor este lunga si binecunoscuta. Relatiile Budapesta-Moscova sunt mai active ca niciodata. Relatiile Bucuresti-Moscova sunt inghetate de aproape 30 de ani. Faptul ca Budapesta este calificata sa organizeze o vizita de stat a lui Vladimir Putin ar trebui sa ne spuna multe. Ce ofera Bucurestii? Deocamdata, lupte de strada si paruiala politica. In jurul Romaniei lumea se schimba in viteza, multe trenuri vin si pleaca, ocolind-o.

author avatar
Tudor Borcea
533 afisari

2 COMENTARII

  1. Dragii mei romani!!!…..lasati mitingurile si fiti atenti la ceva mult mai grav!!!….vizita lui PUTIN la BUDAPESTA!!!!….si nimeni NU zice nimic …..cei din UE!!!….pai daca VENEA la NOI ,cred ca eram TERMINATI de catre GERMANIA si FRANTA…..asta spune mult!!!…ca UNGARIA va fi ajutata economic de catre RUSIA,rusii vor face doua centrale nucleare,”moca”…..si NOI NE certam intre NOI!!!…si am ajuns vai mama noastra!!…un pensionar ,care NU vreau sa apuc vremurile cand UNGARIA NE va da vreodata „ORDINE”,ajutata de asa zisi protectori ai nostrii…….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger