Bucuresti – Centenar

In iulie 1938, cand s-a stins din viata, la varsta de 62 de ani, milioane de romani si-au plans regina care i-a condus, alaturi de exceptionalul suveran Ferdinand I, in vremuri tulburi (Primul Razboi Mondial), dar si de glorie (Marea Unire).

La funeraliile Mariei, o intreaga tara a fost invaluita intr-o adanca tristete, natiunea realizand ca tocmai a pierdut unul dintre ultimele repere monarhice. Nepoata a glorioasei Reginei Victoria a Regatului Unit, Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg si Gotha a devenit de facto regina a Regatului Roman, alaturi de Printul mostenitor Ferdinand, in octombrie 1914, imediat dupa moartea lui Carol I. Gratie inteligentei si abilitatilor sale indiscutabile, Maria a contribuit semnificativ, alaturi de Augustul ei sot, la nasterea Romaniei Mari. In 1918, victoria definitiva a Puterilor Antantei si a aliatilor lor in prima conflagratie mondiala, a permis romanilor sa-si implineasca visul milenar: Unirea cea Mare. Din acest motiv, Ferdinand si Maria vor ramane in constiinta nationala drept Intregitorii de Neam. La 16 octombrie 1922, a doua zi dupa Incoronarea de la Alba Iulia, Ferdinand si Maria si-au facut intrarea triumfala in Capitala. Comparabil cu ceea s-a intamplat la 1 Decembrie 1918 (revenirea din exilul iesean), acesta a fost momentul de glorie sublima pentru cuplul regal. Insa, pentru Maria, slava si onoare a fost si atunci cand ea a purtat de grija aparatorilor patriei in clipele lor de grea incercare. In „Tara Mea”, carte aparuta in 1919, in traducerea lui Nicolae Iorga, Regina Maria descria emotionant momentele in care a stat alaturi de armata tarii: „Nu-mi erau dragi ostasii mei numai in zile de parade si steaguri desfasurate in vant, in zile cand imi umpleau inima de mandrie si placere, ci si in zilele de intuneric si de grea incercare, cand aripa mortii flutura asupra lor si cand si cei mai viteji stiau ce este jertfa”. Nu e de mirare ca ei au tratat-o pana la moarte ca pe regina lor, ca pe regina razboiului pentru intregire.

Material realizat in cadrul „Bucuresti-Centenar” – Program Cultural derulat de Primaria Municipiului Bucuresti prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic

author avatar
National
153 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger