AcasăNewsBucureştenii, în pericol să îngheţe de frig la iarnă! Ce se întâmplă...

Bucureştenii, în pericol să îngheţe de frig la iarnă! Ce se întâmplă cu Termoenergetica

caloriferBucureştenii, în pericol să îngheţe de frig la iarnă! Ce se întâmplă cu Termoenergetica

Termoenergetica a ajuns într-o situaţie critică: compania de termoficare din București e la un pas de executare silită, din cauza unor datorii de peste jumătate de miliard de lei.

Se poate ajunge la insolvență, iar asta pune în pericol furnizarea energiei termice în București, în plin sezon rece.

Şi avariile lasă bucureştenii fără apă caldă şi căldură

ELCEN a obținut în instanță trei titluri executorii impotriva Termoenergetica, furnizorul de apă caldă și căldură din București, pentru datorii de 535 milioane lei. Deci poate bloca oricând conturile societăţii.

Se va încerca o eșalonare a datoriilor pentru a nu se ajunge la blocarea conturilor, dar situația financiară a Primăriei Capitalei nu este deloc roz. Mai exact, subvenția aprobată și prevăzută în bugetul Primăriei Capitalei este de 1 miliard lei, iar necesarul este de aproape 2 miliarde, în contextul majorării de acum câteva zile cu circa 27% a prețului la gigacalorie, aprobate recent de ANRE pentru ELCEN.

Cine sunt datornicii Termoenergetica?

Mare parte din datorie provine din sumele pe care compania de termoficare le are de recuperat chiar de la municipalitate – subvenții de peste 140 de milioane de lei și pierderi din rețea din ultimii doi ani, de peste 550 de milioane de lei.

O altă problemă o reprezintă menținerea prețului la termoficare pentru populație de anul acesta, anunțată de edilul Capitalei, deși gigacaloria s-a scumpit din nou.

De asemenea, reprezentanții Termoenergetica spun că subvenția de circa 1 miliard de lei, aprobată pentru 2022, nu este suficientă, necesarul fiind de circa 1,47 miliarde lei, iar după scumpirile la gigacalorie aprobate recent de ANRE, cu circa 27%, necesarul ar fi de circa 1,9 miliarde lei, ca prețul la populație să nu fie majorat.

author avatar
Andrei Ștefan
346 afisari

7 COMENTARII

  1. Du te in pustiu ca nu înțelegi nimic și vorbești ca să nu taci ba guitar nume de porc.

  2. Sunt mai multe aspecte. Termienrgetica a inlocuit o alta companie care ajunsese in acelasi punct din cauza acelorasi motive. Pretul gigacaloriei este mare si pentru ca el trebuie sa acopere pierderile cu scurgerile din conducte. Este evident cat de ineficienta economic este incalzirea centralizata in cazul existentei scurgerilor. Acea ineficienta este mascata prin subventionarea pretului real al gigacaloriei de catre primarie, astfel incat pretul platit de cetateni sa ramana la un nivel suportabil. Problema e insa ca cineva (ca si in cazul fostei companii ajunsa in faliment) nu a dat banii la timp. Se pune de o a treia companie? Elcenul ramane pagubit sau urmeaza sa-si primeasca banii din alta parte?

  3. Se dorește ca Termoenergetica să intre în faliment și vândută pe un leu ca orice întreprindere din România anilor 90. Mucușor, cel atât de vocal pe timpul mandatului Găbiței, aduce, cu bună știință, frigul în casa bucureștenilor, pe principiul „dacă ești ținut la rece, devii mai supus”, vorba bancului cu papagalul din timpul lui Ceaușescu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger