AcasăNewsBruxelles, un oras sub stare de asediu

Bruxelles, un oras sub stare de asediu

Militarii au ocupat strazile unui oras pustiit de teama

Nivelul de alerta maxima a fost prelungit pentru a doua zi in Bruxelles dupa ce, sambata, autoritatile au anuntat o amenintare ”serioasa si iminenta” a unor atacuri teroriste coordonate. Politia se afla si pe urmele unuia din atentatorii din Paris, Salah Abdeslam, care ar avea asupra sa o centura cu explozibili.

Militarii au ocupat strazile unui oras pustiit de teama

Alerta maxima (nivel 4) s-a prelungit si ieri in Bruxelles, restul tarii fiind in alerta de nivel 3. Incepand de sambata, metroul si centrele comerciale au fost inchise in urma unor amenintari ”iminente” cu acte teroriste similare celor din Paris, potrivit premierului Charles Michel. Militari, camioane si blindate usoare si-au facut aparitia pe strazile pustii ale orasului, populatia fiind sfatuita sa ramana in case. ”Fortele de politie se afla in cautarea mai multor persoane susceptibile sa comita atentate cu arme si explozibili in mai multe locatii”, a explicat Michel. Potrivit ministrului de Interne, Jan Jambon, serviciile de informatii se tem de atacuri ”comparabile” cu cele din Paris, situatie care justifica, potrivit Centrului national de securitate, instituirea nivelului 4 de alerta. Printre cei cautati se afla Salah Abdeslam, unul din principalii suspecti in atentatele din Paris. La o saptamana dupa carnagiul din capitala Frantei, Salah este inca de negasit. In 14 noiembrie, a doua zi dupa atentatele din Paris, Salah ar fi plecat in Belgia, ajutat de doua persoane (Hamza Attou si Mohammed Amri) care au fost ulterior arestate in Bruxelles. Potrivit unor surse, Salah Abdeslam ar putea avea asupra sa o centura cu explozibili. Parea extrem de nervos si a avertizat ca se arunca in aer, potrivit avocatului lui Hamza Attou. Alte informatii se refera la faptul ca Abdeslam a fost vazut in jurul stadionului Roi Baudoin. Anchetatorii au gasit in locuinta sa mai multe USB, telefoane si ”playstations”, uneori utilizate de teroristi pentru a comunica intre ei. Bruxelles, unde se afla sediul NATO si sediile institutiilor europene, nu a mai fost sub nivelul de alerta maxima de la sfarsitul lui 2007 si inceputul lui 2008, o perioada de aproximativ o luna de zile, in care autoritatile au arestat 14 persoane care au pus la cale un complot vizand eliberarea din inchisoare a islamistului tunisian Nizar Trabelsi.

Perchezitii la Molenbeek

Alte perchezitii au avut loc in cartierul Molenbeek, noteaza RTBF, la domiciliul lui Abraimi Lazez, un marocan de 39 de ani care a fost arestat saptamana trecuta, in Laeken. In masina sa, un Citroen, au fost gasite urme de sange si o arma de foc. Fratele lui Lazez se afla la ora actuala in Siria, au informat politistii. Alte doua arme au fost gasite intr-o camioneta apartinand lui Lazez si alte patru in locuinta sa. Barbatul este suspectat de participare la activitati a unei grupari teroriste, fiind, dupa Attou si Amri, cea de-a treia persoana aflata sub mandat de arest in Belgia pentru terorism. Un alt belgian, Ahmed Dahmani (26 de ani) a fost arestat in Turcia, fiind acuzat ca a participat la operatiuni de recunoastere pentru a alege locuri pentru atentate teroriste. Dahmani a fost capturat in Antalya, intr-un hotel de lux, impreuna cu doi sirieni care urmau sa-l ajute sa ajunga in aceasta tara. Serviciile franceze de securitate au mobilizat 800 de persoane  in ancheta cu privire la atentatele din Paris. 300 de anchetatori au fost mobilizati de partea belgiana.

ONU da unda verde nimicirii ISIS

Pe de alta parte, ONU a adoptat o rezolutie anti ISIS prezentata de catre Franta. Consiliul de Securitate a adoptat, sambata, in unanimitate, rezolutia franceza care autorizeaza ”toate masurile necesare” pentru a combate in Siria si in Irak combatantii Statului Islamnic. Consiliul a calificat ISIS drept ”amenintare mondiala fara precedent la adresa pacii si securitatii internationale”. Presedintele Francois Hollande, care urmareste crearea unei coalitii ”unice” imptriva jihadistilor, se va afla saptamana aceasta la Washington, care conduce la ora actuala Coalitia internationala contra ISIS. Hollande o va primi, la Paris, si pe Angela Merkel si apoi va avea, joi, o intalnire la Moscova cu Vladimir Putin.

author avatar
Tudor Borcea
174 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger