AcasăNewsBritish Council, instrument de soft-power britanic

British Council, instrument de soft-power britanic

Parlamentul britanic estima ca British Council contribuie decisiv la influenta Regatului in lume, evident si in Rusia

Kremlinul a anuntat ca activitatile acestui organism international britanic, axat pe relatii culturale si pe educatie, vor fi suspendate in Rusia, in cadrul masurilor luate de Moscova ca raspuns la actiunile Londrei luate in dosarul otravirii fostului spion rus Serghei Skripal, pe teritoriu britanic. Dar ce au cultura si educatia cu spionii? Au, spun rusii.

Parlamentul britanic estima ca British Council contribuie decisiv la influenta Regatului in lume evident si in Rusia

Inca din 2007, Moscova cerea inchiderea filialelor British Council la Sankt-Petersburg si Iekaterinburg, ca represalii dupa sanctiunile luate de Londra ca urmare a altui scandal de otravire, tot in Marea Britanie, e unui spion rus. Celebrul Alexandr Litvinenko, devenit opozant al Kremlinului. Dar ce este British Council? Este o retea de institute culturale si lingvistice ce dispune de 179 de filiale in 107 tari, inclusiv in Romania, potrivit raportului anual publicat in 2017. A fost fondat in 1934 si urmareste obiective definite intr-o Carta regala, in principal ”promovarea cunoasterii Regatului Unit” si a limbii engleze in lume. Dezvolta programe de cooperare in domeniil educatiei, stiintei, culturii, si, pentru 2016-2017 avea la dispozitie un buget de 1,1 miliarde de lire sterline (1,24 miliarde de euro).

O femeie in fata intrarii organizatiei britanice la Moscova

British Council obtine majoritatea veniturilor sale din activitati de invatamant si organizare de examene (650 milioane de lire sterline anul acesta) si primeste si o subventie  din partea guvernului britanic (158 milioane de lire sterline).

Vorba dulce

Intr-un raport publicat in urma cu cativa ani, Comisia  de afaceri externe din Parlamentul britanic estima ca British Council contribuia de-o maniera ”inestimabila la puterea soft-power-ului britanic” si la ”influenta britanica in strainatate”. Parlamentul cerea si mentinerea subventiei publice acordate British Council, care facea obiectul unor critici. Conceptul de ”soft power” se bazeaza pe folosirea puterii cuvantului, a simbolurilor, a elementelor culturale sau religioase in dauna fortei brute. Aprofundat la inceputul secolului XXI, „soft power” a accentuat folosirea diplomatiei culturale si a altor instrumente conexe, dupa ce timp de un secol puterea militara a fost dominanta in arhitectura internationala.

Dezvoltatea ”prieteniei” cu Rusia

Puternic instrument de influenta, British Council serveste strategiei Regatului Unit in materie de politica externa. Organizatia si-a redus, in anii 2000, mijloacele destinate filialelor situate in Europa pentru a-si intari activitatile si prezenta in Orientul Mijlociu, in Africa de Nord si in Asia centrala, conform intentiilor lui Tony Blair, primul ministru din acei ani. In planul sau de dezvoltare pentru anii 2017-2021, British Council si-a fixat ca obiectiv ”mentinerea si intarirea legaturilor cu tarile Uniunii Europene, in momentul cand Marea Britanie se pregateste de Brexit”. Dar si ”consolidarea” pozitiilor in tari ”cu puternica crestere economica” precum China sau India. Pe de alta parte, British Council atribuia o ”atentie speciala” Rusiei, in scopul de a pastra ”securitatea Regatului Unit si stabilitatea internationala”. Organismul se angaja sa propuna ”oportunitati tinerilor via schimburi educative si artistice” in scopul dezvoltarii ”prieteniei cu Marea Britanie in Rusia si in tarile vecine”. Ambasadorul britanic la Moscova, Laurie Bristow, isi exprima satisfactia, anul trecut, cu privire la evenimentele culturale dezvoltate de British Council in cadrul ”anului ruso-britanic al limbii si literaturii”. ”O oportunitate extraordinara pentru a construi legaturi intre popoarele si instututiile” celor doua tari. Sambata, ministerul rus de Externe a anuntat, pe langa lacatul pe usa British Council, si expulzarea iminenta a 23 de diplomati britanici ca raspuns la o masura similara anuntata de Londra dupa otravirea lui Serghei Skripal si a fiicei sale , Iulia, de care, afirma englezii, Moscova este vinovata.

author avatar
Tudor Borcea
159 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger