AcasăNewsBritanicii platesc „indemnizatie de taliban”

Britanicii platesc „indemnizatie de taliban”

In pauzele de educatie civica, talibanii au voie sa-si curete armele de praf

Insurgentii talibani sunt platiti cu 100 de lire de caciula pe luna ca sa nu traga in trupele britanice din Afganistan.

In pauzele de educatie civica, talibanii au voie sa-si curete armele de praf

„Programul de reintegrare”, aprobat de NATO, nu prevede dezarmarea talibanilor, ci doar un angajament ca nu vor ataca trupele ISAF.

Amnistie pentru „pocaiti”

Intrarea in program asigura amnistia pentru insurgenti, chiar daca acestia au ucis soldati britanici sau au comis atrocitati, ca aruncarea scolilor in aer sau uciderea copiilor socotiti colaborationisti. Insurgentii isi iau angajamentul ca renunta la violenta si la legaturile cu organizatiile teroriste si pot sa-si pastreze armamentul greu. Pe care l-au dobandit cu multi bani si relatii, cum altfel sa intre in dotarea lor lansatoare de grenade, automate de toate felurile, jeepuri militare si, in rare cazuri, chiar elicoptere! In plus, „pocaitii” nu vor fi nici interogati, nici chestionati cu privire la bazele miscarii insurgente.

Ore de educatie civica

Insa, exista un formular pe care trebuie sa-l completeze, iar una din rubrici presupune o „compunere” libera despre motivele care i-au determinat sa lupte alaturi de insurgenti. Programul se desfasoara pe o perioada de trei luni si se bucura de un fond de 98 de milioane de lire, din care aproape sapte milioane sunt asigurate de Marea Britanie. In schimbul sumei de 100 de lire de caciula pe luna, talibanii participa la ore de educatie civica. Peste 2.700 de talibani au intrat in program, inclusiv din provincia Helmand, unde au fost ucisi 400 de britanici si alti 5.000 au fost raniti. Generalul David Hook, seful „celulei” de reintegrare, socoteste programul o reusita, pentru ca doar cinci talibani s-au reintors in randurile insurgentilor dupa incheierea celor trei luni. Fostul ministru afgan de interne, Hanif Atmar, crede, insa, ca e in zadar, pentru ca sunt 30.000 de insurgenti care actioneaza in Afganistan.

author avatar
Adina Mutar
141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger