Guvernul condus de Boris Johnson a ignorat impactul pandemiei de coronavirus asupra forței de muncă din domeniul agricol.
Asociațiile agricole estimează că în fiecare an este nevoie de cel puțin 80.000 de lucrători, pentru a strânge recoltele înainte de a se strica.
Desigur, prima grijă a fiecărui stat este protejarea cetățenilor și limitarea riscului ca sistemul de sănătate să fie total copleșit. O a doua grijă este economia și perspectiva unei crize devastatoare. Dar, mai este de luat în calcul și Brexitul care susține păstrarea locurilor de muncă pentru britanici. Și atunci situația devine puțin dificilă. Se importă sau nu forță de muncă?
„Știi cum e … Am o mulțime de prieteni rămași fără loc de muncă care ar fi mai mult decât dornici să lucreze din greu. Așa că nu cred că avem nevoie de mai mulți muncitori din Europa de Est” – este argumentul unui militant pro-Brexit.
Mark Thorogood, proprietarul fermei New Moor se îndoiește că muncitorii locali sunt soluția.
Din cauza pandemiei, călătoriile între Marea Britanie și România au fost restricționate. Așadar, mii de lucrători lipsesc acum din fermele britanice.
În aceste condiții, Guvernul și-a îndemnat propriii cetățeni să culeagă ei recoltele din Marea Britanie. Chiar și Prințul Charles s-a alăturat campaniei. Dar nu este atât de ușor cum pare.
Robert Hawkins, tâmplar de meserie, a fost surprins că recoltarea sparanghelului necesită îndemânare. A crezut că este ușor.
„La prima vedere, pare că doar culegi niște verdeață din noroi. Dar nu este așa. Cred că și Mark a trebuit să fie foarte răbdător cu noi, până am învățat. Pentru că trebuie să… „citești” sparanghelul: trebuie să decizi dacă este suficient de mare sau dacă ar fi mai bine să-l mai lași câteva ore… Și toate astea au durat ceva timp”, spune Robert Hawkins.
Britanicii cred în Brexit
„Cred că guvernul Regatului Unit consideră în continuare că obținerea unui acord comercial e ceva simplu. De ce nu ni se oferă un acord comercial și gata? Nu își dau seama cât de complicat e acest lucru. De aceea avem nevoie de mai mult timp. Dar cei care au pledat pentru Brexit spun că la mijloc e un complot al celor care nu au vrut să părăsească UE. Orice prelungire – chiar și o zi în plus – e un complot: perioada de tranziție nu trebuie extinsă”, explică David Henig, director de proiecte comerciale.
„ Sper ca publicul britanic, dar și cel german să înțeleagă că avem nevoie de forța de muncă străină. Și probabil să le arătăm muncitorilor un pic mai mult respect și faptul că e mare nevoie de ei aici. Contribuția lor e vitală pentru economie”, spune la rândul său Mark Thorogood.
Mark Thorogood dar și alți mari fermieri britanici au ajuns la concluzia că ar putea să nu aibă altă opțiune decât să mobilizeze „armata terestră” britanică și anul viitor, dacă nu se va semna un accord cu UE pentru importul forței de muncă, potrivit digi24.ro