AcasăNewsBrexitul, începutul sfârşitului UE ?

Brexitul, începutul sfârşitului UE ?

E prognoza politicianul britanic Nigel Farage, în ultima sa intervenţie în calitate de eurodeputat. Statele membre ale Uniunii Europene şi-au dat joi acordul formal pentru acordul privind Brexitul, ultimul pas în procesul retragerii Regatului Unit din blocul comunitar.

Liderul Partidului Brexit a spus că părăsirea Uniunii Europene ”ar trebui să fie apogeul ambiţiilor sale politice”, dar a sugerat că Brexitul ar putea declanşa o dezbatere mai amplă despre viitorul Uniunii Europene. ”Ce se întâmplă la ora 23:00 în această vineri, 31 ianuarie 2020, marchează un punct fără întoarcere; odată ce am plecat nu ne mai întoarcem, restul sunt detalii”, a încheiat el. La finalul intervenţiei sale, Nigel Farage şi colegii săi europarlamentari din Partidul Brexit au fluturat în plenul PE mici drapele ale Regatului Unit şi au început să aplaude, preşedintele de şedinţă cerându-le să părăsească sala de plen. Acordul a fost aprobat prin procedură scrisă, a precizat Consiliul European, a doua zi după ce şi Parlamentul European a validat acordul prin care  “Regatul Unit nu va mai fi stat membru al UE şi va fi considerat o ţară terţă”. Ultima zi cu Marea Britanie în parlamentul European a fost marcată de aplauze, lacrimi şi mesaje de rămas bun. “Acest vot nu reprezintă un adio, ci din punctul meu de vedere este doar un la revedere. (…) Brexitul este şi un eşec al Uniunii”, a declarat eurodeputatul Guy Verhofstad, raportor pentru Brexit.

 

„Regret că Regatul Unit a ales să fie solitar, în loc să fie solidar. Este, în mod evident, o zi tristă şi gravă. Este o slăbire pentru ambele părţi”, a deplâns negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, care va gestiona acum discuţiile privind viitoarea relaţie cu Londra. Eurodeputații britanici anti-Brexit nu și-au ascuns părerea de rău, și-au îmbrățișat colegii și au plâns. ”Ca toţi ceilalţi, voi ieşi demn din Uniunea Europeană. Voi sărbători într-un fel care, sper, este respectuos faţă de amploarea evenimentului, care face dreptate demersului uimitor pe care l-a realizat Marea Britanie, dar care este de asemenea conştientă de sentimentele tuturor faţă de ceea ce facem noi. Este un mare moment pentru ţara noastră, este un moment de speranţă şi de oportunitate, dar este totodată, cred, un moment să ne unim în spirit şi încredere”, a anunţat premierul Boris Johnson. Imediat după vot, care a pecetluit plecarea eurodeputaţilor britanici, numeroşi parlamentari şi-au dat mâna în hemiciclu şi au intonat cântecul scoţian de rămas bun „Auld Lang Syne” (Nu este decât la revedere). Odată cu acest pas începe o perioadă de tranziţie post-Brexit care se va încheia pe 31 decembrie 2020. În practică puţine lucruri se vor schimba în acest interval de timp –  Regatul Unit va continua să aplice regulile blocului comunitar, dar fără să participe la procesul decizional al UE. Rămâne de văzut cum Londra şi Bruxellesul vor negocia relaţia lor viitoare: accesul reciproc la piaţa de bunuri şi servicii internă, reguli în domeniul schimbului de informaţii, sistemelor de siguranţă, accesul la teritoriile de pescuit, licenţierea medicamentelor, drepturile cetăţenilor britanici din UE şi ale europenilor din Regatul Unit.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
527 afisari

4 COMENTARII

  1. Veste foarte trista pentru romani care mai gaseau locuri de munca unde sa munceasca si sa castige un ban pentru ca de la noi ne-au luat tot , ne-au pus conducatori mercenarii lor si acum ” ACCESEAZA” (pe rand) BREXIT ………..

  2. W. Churchill solicita in 1946 creerea Statelor Unite ale Europei, dupa experientele traite in cele doua conflagratii mondiale din 1914- 1918 si 1939- 1945. Emanuel Macron declara: este o zi trista , un esec si o lectie pentru toti. Nigel Farage , europarlamentar ,,unul dintre cei care au facut jocurile pentru brexit , desi declara dupa coborarea drapelului britanic la Bruxelles: am asteptat de 20 de ani sa raman fara serviciu si iata ca s – a intamplat. Credem ca acest individ si ceilalti trebuie verificati la sursa veniturilor lor. Daca pana si Mos Ion Roata in 1858 gandea ca in unire este puterea, ne miram ca cel mai elevat popor din lume , a ales sa ramana singur la discretia politicii rusesti si intre China si USA , desi Trump le – a promis un tratat economic sublim. Dar poate ca si cele doua razboaie mondiale cat si introducerea comunismului in Rusia s – au facut la comenzile celulei care conduce omenirea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger