AcasăNewsBrexit, Londra umbla cu Plugusorul prin UE

Brexit, Londra umbla cu Plugusorul prin UE

Deja liderii europeni (aici premierul Olandei, Mark Rutte) se fac airici cand dau ochii cu Theresa May

Premierul britanic Theresa May a inceput ieri un turneu european in incercarea disperata de a obtine de la liderii comunitari noi garantii privind acordul Brexit, acord pe care parlamentarii britanici refuza sa-l ratifice.

Deja liderii europeni aici premierul Olandei Mark Rutte se fac airici cand dau ochii cu Theresa May

Aproape sigura ca acordul va primi un vot negativ din partea deputatilor, sefa guvernului a luat luni decizia de a amana sine die votul care urma sa aiva loc astazi in Camera Comunelor, pentru a avea o noua runda de discutii cu omologii sai europeni. May a aterizat in cursul diminetii la Haga unde l-a intalnit pe omologul ei Mark Rutte, inainte de a lua drumul Berlinului pentru o intalnire cu cancelarul Angela Merkel. Theresa May are programate intalniri si cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, la Bruxelles. Theresa May vrea sa discute cu ei despre „preocuparile exprimate de parlamentul” britanic, a explicat un purtator de cuvant al Downing Street. O manevra calificata ca ”disperata” de presa britanica care constata ca May nu are de ales decat ”sa-i implore pe liderii europeni sa-si salveze acordul privind Brexit”. Ministrul relatiilor parlamentare, Andrea Leadsom, a declarat ieri ca doamna May solicita asigurari „obligatorii din punct de vedere juridic” ca Marea Britanie nu va fi prizonierul asa-numitei solutii „backstop” dupa Brexit, programat pentru 29 martie 2019. Aceasta solutie controversata prevede crearea unui „teritoriu vamal unic”, care sa cuprinda UE si Marea Britanie, ca timp pentru a gasi o solutie la problema frontierei irlandeze. May s-a confruntat cu opozitia care a cerut ca acordul Brexit sa fie redeschis, in special dispozitia „backstop”, sau ”plasa de siguranta” care prevede un tratament specific pentru provincia Irlanda de Nord pentru a evita revenirea la o frontiera fizica cu Republica Irlanda.

Juncker: nu renegociem nimic

Insa liderii celor 27 tari UE i-au spus raspicat lui May, via Tusk si Juncker,  ca nu vor renegocia acordul Brexit (parafat luna trecuta dupa 17 luni de negocieri Londra-Bruxelles). „Suntem gata sa discutam despre modul de a facilita ratificarea britanica”, a declarat Donald Tusk. Dar „nu vom renegocia acordul, inclusiv ”plasa de siguranta”, a avertizat Tusk. „Acordul Brexit pe care il avem este cel mai bun si singurul acord posibil. Nu exista loc pentru renegociere, dar este posibila o clarificare suplimentara”, a transmis ieri Jean- Claude Juncker. Joi, un summit consacrat Brexitului va avea loc la Bruxelles pentru a raspunde ”preocuparilor britanice”,  in prima zi a Consiliului European de pe 13 si 14 decembrie. Daca marja de manevra a lui May pare stransa , Andrea Leadsom a declarat ca este inca posibil sa obtina concesii din partea UE, invocand exemplul negocierilor cu Grecia, la inceputul crizei datoriilor . „UE este inca in pozitia in care negociaza pana in ultimul moment posibil”, a declarat ea ieri.  Ieri, un purtator de cuvant al premierului britanic a anuntat ca deputatii britanici vor supune la vot acordul de Brexit incheiat de guvernul Theresei May cu Uniunea Europeana inainte de 21 ianuarie 2019. Purtatorul de cuvant a subliniat ca Theresa May incearca sa rezolve impasul legat de acordul privind Brexit cat mai curand posibil si intentioneaza sa obtina garantiile de care are nevoie de la liderii europeni inainte de 21 ianuarie. Luni, Theresa May a declarat : ”Atata timp cat esuam sa ajungem la un acord, riscul unei iesiri accidentale fara acord creste”.

author avatar
Tudor Borcea
202 afisari

1 COMENTARIU

  1. Iesirea Angliei din UE este o erezie. Nu pot intelege cum un popor ca englezii s-au putut laa amagiti de Putin.. Nimeni nu-l intrece pe Putin cand e vorba de spalat creiere si manipulat prostimea

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger