AcasăNewsBrexit amana 55.000 de operatii in spitalele britanice

Brexit amana 55.000 de operatii in spitalele britanice

Premierul Theresa May ofera scuze in loc de garantii post Brexit si finantarea sistemului national de sanatate

Serviciul National de Sanatate britanic, lovit de austeritate si de o penurie severa de mana de lucru accentuata de divortul de Uniunea Europeana, a anuntat ca reporteaza toate interventiile chirurgicale considerate ”non urgente”, programate luna aceasta.

Premierul Theresa May ofera scuze in loc de garantii post Brexit si finantarea sistemului national de sanatate

Ironia face ca National Helth Service sarbatoreste, in 2018, 60 de ani de existenta, in conditiile in care, de la inceputul acestei luni, spitalele britanice se afla sub o presiune fara precedent. La fel si numarul de operatii amanate. Bolnavi inghesuiti pe culoare, echipe medicale aflate in pragul crizelor de nervi, o femeie moarta dupa ce a asteptat patru ore sosirea unei ambulante…Fiecare iarna ce vine inseamna intoarcerea crizei pentru NHS. Dar iarna aceasta a depasit cele mai pesimiste previziuni, conducerea MHS (aflat in administratia statului) fiind nevoita sa ia decizia reportarii operatiilor programate luna aceasta (55.000) , anularii tuturor interventiilor ambulatorii si ”trimiterii de consilieri in serviciile de urgenta pentru a degaja persoanele care se afla acolo fara un motiv real grav”. Premierul Theresa May a declarat: ”Stiu ca este dificil si enervant. Este dezamagitor pentru populatie, imi prezint scuze”. Vorbe care nu tin de cald bolnavilor si contribuabililor. Haosul din spitalele publice pica rau pentru May care s-a ambitionat sa convinga opinia publica ca Brexit nu va absorbi toata energia guvernului si ca va ataca problemele serioase din sanatate.

57.000 de europeni, gata sa plece

Pentru NHS, statisticile suna sumbru: 16.900 de persoane au asteptat mai bine de o jumatate de ora in ambulante inainte sa fie admise la urgente, intre Craciun si Anul Nou. Iar obiectivul national de a realiza ”92% din operatiunile non urgente cu mai putin de 18 saptamani de asteptare” a fost abandonat. Dupa referendumul privind Brexit, spitalele britanice au atras atentia unei hemoragii de angajati europeni care lucreaza in sistemul de sanatate britanic, estimand la 57.000 numarul persoanelor care ar putea parasi sistemul, in lipsa unor garantii clare post Brexit. Dincolo de factorii conjuncturali si de Brexit, NHS sufera de subfinantare. Guvernul May (conservatori) a promis sa investeasca 6,3 miliarde de lire sterline pana in 2022. Doar 1,3 miliarde au fost insa alocate pentru NHS in acest an. Potrivit specialistilor, aceasta suma reprezinta doar jumatate din banii necesari pentru a mentine calitatea serviciilor.

author avatar
Tudor Borcea
122 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger