AcasăNewsBREAKING NEWS! Joe Biden a câştigat alegerile. Este noul preşedinte al Statelor...

BREAKING NEWS! Joe Biden a câştigat alegerile. Este noul preşedinte al Statelor Unite!

Joe BidenBREAKING NEWS! Joe Biden a câştigat alegerile. Este noul preşedinte al Statelor Unite!

Joe Biden a câştigat alegerile din SUA. El a obţinut 273 din electori, faţă de Donald Trump – 213. Câştigătorului îi erau necesare 270.

Astfel, la 77 de ani, Joe Biden devine cel mai în vârstă lider de la Casa Albă, din istorie. Este, totodată, al 46-lea președinte al Statelor Unite. Victoria lui Biden în faţa lui Trump a venit după calcularea voturilor obținute de candidatul democrat în statul Pennsylvania. Acest stat îi aduce lui Biden scorul electoral necesar accederii în funcția de la Casa Albă.

Joe Biden, care avea 253 de voturi electorale, a câștigat scrutinul din Pennsylvania, obținând încă 20 de voturi electorale, astfel încât democratul depășește pragul de 270 de voturi necesar pentru a-i fi proclamată victoria.

Kamala Harris devine, la rândul ei, prima femeie vicepreședinte din istoria SUA.

Care este sistemul de vot din SUA?

Sistemul Colegiului Electoral îi oferă fiecărui stat acelaşi număr de voturi electorale câţi membri are în Congres. Numărul electorilor din fiecare stat este egal cu numărul reprezentanţilor statului respectiv în Senat (câte doi senatori de fiecare stat, 100 în total) şi Camera Reprezentanţilor (435 membri), iar Districtul Columbia are trei electori.

Astfel, după numărul de electori din Colegiu, cele mai importante state sunt California (55), Texas (34), New York (31), Florida (27), Illinois şi Pennsylvania (câte 21 de electori), Ohio (20), Michigan (17), Georgia şi New Jersey (câte 15), Virginia (13), Massachusetts (12) şi Indiana, Missouri, Tennesse şi Washington cu câte 11 electori.

În total, în Colegiul Electoral sunt 538 de voturi; un candidat pentru preşedinţie trebuie să obţină 270 pentru a câştiga (o majoritate simplă). Teoretic, prin acest sistem, un candidat poate câştiga alegerile primind doar 23% din voturile directe ale electoratului american, dacă acestea sunt distribuite în mod ideal.

AFP: „Este o turnură pentru America şi pentru lume”

AFP califică anunţul drept „o victorie care marchează o turnură istorică pentru America şi pentru lume, după patru ani de ruptură în mandatul preşedintelui republican„.

După patru zile de suspans, candidatul democrat şi fostul vicepreşedinte în mandatul lui Barack Obama a fost dat câştigător cu 273 de mari electori, graţie unui succes în statul-cheie Pennsylvania, potrivit posturilor CNN, NBC şi CBS, scrie France Presse.

author avatar
Andrei Ștefan
452 afisari

4 COMENTARII

  1. Sa le fie de bine cu conducătorul care susține pe aia care au distrus statuile părinților fondatori ai Americii și moare de grija unui negru mort în direct TV!!!,

  2. Fericire mare in presa din Rromanistan.Ia sa vedem cretinii care scriu in presa romaneasca cand va veni ciuma progresista peste ei si o sa ii oblige sa ia in casatorie propriul caine sau pisca,sau cand fiul pe care l-au crescut cu atata dragoste il va anunta ca va face nunta cu colegul de la firma.Ca asta merita jigodiile care se vand pe cativa dolari.Presa fascista.

  3. Lumea e oarba e singurul presedinte care sa luat la trinta cu ciuma rosie oamenii mor si nimeni nu acuza pe nimeni este un genocit mondial.Trump afacut mult bine Americi si lumi numai daca te gindesti la N , Corea si Iran

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger