AcasăNewsBrazilia trimite lunetisti pe strazi

Brazilia trimite lunetisti pe strazi

Anul trecut, violentele armate au ucis 63.880 de persoane in Brazilia

Viitorul ministru al Apararii, sustinut de noul presedinte brazilian de extrema dreapta Jair Bolsonaro, a declarat ca a autorizat politia sa ucida orice persoana inarmata ilegal si va recurge la snipers pentru a elimina criminalitatea cu mana inarmata din tara.

Anul trecut violentele armate au ucis 63880 de persoane in Brazilia

”Este o reactie necesara la portul de arme in special in randul tinerilor in Rio”, a declarat generalul (r) Augusto Heleno, viitorul miniustru al Apararii. ”Nu inseamna sa ucidem fara discriminare, trebuie criterii precise. Politistii din Rio sunt curajosi dar au nevoie de alt tip de sprijin”, a adaugat el, referindu-se la operatiunile din rau famatele favelas unde oamenii legii dau lupte grele de strada cu bandele de narcotraficanti puternic inarmate. Ulterior, si guvernatorul din Rio, Wilson Witzel, a sprijinit ideea recurgerii la lunetisti pentru a-i ucide pe infractorii inarmati chiar daca acestia nu ataca politia. ”Trebuie toti doborati”, a estimat Wintzel, la intrebarea daca lunetistii ii pot impusca pe acesti oameni inclusiv pe la spate. ”Un suspect inarmat reprezinta o amenintare. El va folosi aceasta arma pentru a ataca pe cineva”. Presedintele Jair Bolsonaro militeaza pentru facilitarea accesului la arme pentru ”oamenii cinstiti” pentru ”autoaparare” si pentru o ”protectie judirica” a politistilor care fac uz de arme in timpul serviciului. Violenta este un flagel pentru cei 208 milioane de brazilieni. Anul trecut, ea a ucis 63.880 de persoane si, in sapte ani, in Brazilia au fost ucisi mai multi oameni ca in razboiul din Siria.

In ultimii ani, Rio de janeiro s-a confruntat cu o spirala a violentei alimentata de dificultati bugetare si coruptie. Tot anul trecut, politia braziliana a ucis 5144 de persoane in timpul operatiunilor, cu 20% mai multe ca in anul precedent. ”A da autorizatie pentru uciderea automata a oricarei persoane care ar putea fi inarmata, atunci cand nu exista o amenintare iminenta pentru viata cuiva, este un afront adus dreptului brazilian si international”, a reactionat Amnesty International. ”Aceasta va duce la o escaladare a violentelor si va pune in pericol sute de mii de vieti, inclusiv cele ale politistilor”, a adaugat AI.

author avatar
Tudor Borcea
680 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger