AcasăNewsBorşul, noul conflict ruso-ucrainian

Borşul, noul conflict ruso-ucrainian

Faptul că ruşii se laudă cu borşul lor nu e o noutate, dar pentru ucrainieni însemnă o veritabilă provocare.

Războiul pentru borş a fost declanşat recent, după ce pe  contul oficial de Twitter al Ministerului rus pentru Afaceri Externe (@ Russia) a apărut postarea „O rețetă fără vârstă, #Borsch este una dintre cele mai faimoase și apreciate mâncăruri în Rusia, și un simbol al bucătăriei tradiționale”. Nimic rău în asta, numai că cetăţenii din Ucraina consideră borşul un preparat tradiţional, iar  tweet-ul Rusiei a fost văzut ca propagandă pe timp de război, în contextul ocupării Crimeii și conflictul teritorial din estul Ucrainei care are loc din 2014. “Nu a fost de ajuns că ne-aţi furat Crimeea, nu vă săturaţi şi acum furaţi şi borşul din Ucraina”, au rac’ionat cu furie ultilizatorii de Twitter ucrainieni.  Mesajul pompos al Ministerului de Externe rus la adresa borșului rusesc reprezintă „o altă încercare a Moscovei de acaparare culturală”, spune  Alex Kokcharov, analist de risc politic și economic în Londra, cu descendenți belaruși. El a precizat că sunt mai multe ţări  care revendică borșul –  Ucraina, Belarus, Polonia și Rusia, dar  Ucraina ar fi cea mai îndreptățită să numească borșul fel tradițional”.  Kokcharov este susţinut şi de Olesia Lew, un chef din New York și consultant pentru Veselka, un faimos restaurant ucrainean din East Village: „Borșul provine în mod sigur din Ucraina. Spun asta  nu doar din punct de vedere naționalist, ci pentru că supa se trage din Ucraina și ingredientele sale se regăsesc în arhivele arheologice încă din timpuri străvechi”.

author avatar
Andrei Coman
338 afisari

2 COMENTARII

  1. Pai cam au dreptate. De aci si bors. Borsul de tarate e reteta rusa. Borsul a la rus e rusesc si nu ucrainean dupa nume. Probabil a fost importat cum am importat noi halvaua sarmaua rahatul turcesc din Turcia… Bors in sine in rusa inseamna-acritura. Modul chelnerilor de servire a la russe – iar vine din Rusia in care pe un carucior preparate sunt aduse la masa iar fiecare isi ia ce si cat vrea….

  2. Diferenta o face ca la rusi se pune mai putina sfecla ca la ucraineni daca vine vorba de bors rusesc in sens de fel principal nu de acritura..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger