AcasăNewsBoris Johnson răstoarnă Marea Britanie. Cere Reginei Elisabeta să dizolve Parlamentul din...

Boris Johnson răstoarnă Marea Britanie. Cere Reginei Elisabeta să dizolve Parlamentul din Londra

Guvernul lui Boris Johnson îi va cere Reginei Elizabeta să dizolve Parlamentul pe 10 septembrie. Mass-media britanică citează surse guvernamentale. Activitatea Legislativului britanic, aflat în vacanță parlamentară, va fi reluată pe 3 septembrie.

Parlamentarii nu vor avea timp, astfel, să aprobe nicio lege care l-ar putea opri pe Johnson să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 octombrie fără un acord. Conservatorul Dominic Grieve, care a făcut campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE, cataloghează această idee drept „un act scandalos” şi a avertizat că ar putea duce la un vot de neîncredere pentru Johnson. „Acest guvern urmează să cadă”, a spus el.

O sursă guvernamentală a BBC a apărat acţiunea: „Este timpul ca un nou guvern şi un nou prim-ministru să facă un plan pentru ţară după ce părăsim UE”.

 Ideea a stârnit controverse. Criticii spun că dizolvarea Parlamentului va face ca membrii săi să nu îşi poată juca rolul democratic în procesul Brexit. Aparent, puţini miniştri au ştiut de acest plan. Boris Johnson a declarat că vrea ca Marea Britanie să părăsească Blocul Comunitar pe 31 octombrie cu un acord, însă nu va renunţa la dată nici dacă va fi un Brexit fără acord.
author avatar
Filip-Mihael Bodoc