Johnson l-a sunat Trump pentru a-i cere să renunţe la taxele vamale pentru mai multe bunuri, printre care şi whisky-ul scoţian.
De asemenea, Johnson i-a cerut lui Trump să nu impună tarife asupra exporturilor de maşini, a declarat o purtătoare de cuvânt a Downing Street. Casa Albă a menţionat că ambii lideri “şi-au reafirmat din nou angajamentul de a întări relaţia specială prin intermediul unui acord comercial robust odată ce Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană”. Sancţiunile americane, aprobate de Organizaţia Mondială a Comerţului, au intrat în vigore pe 18 octombrie –este vorba de taxe suplimentare în valoare de aproape 7 miliarde de euro pentru o serie de produse europene, printre care vinul francez (producătorii Hexagonului fac aproape 25% din cifra lor de afaceri cu exporturile spre SUA), brânza italiană, whisky-ul scoţian, uleiul de măsline spaniol etc, în replică la subvenţiile acordate de UE pentru fabricanţii de avioane Airbus, considerate ilegale de Administraţia Trump.
Whashingtonul, care, printr-o decizie separată, a ameninţat că va impune taxe vamale de 25% asupra vehiculelor europene şi a pieselor auto, urmează să decidă dacă va aplica aceste tarife până la 14 noiembrie. Aplicarea tarifelor a fost deja amânată o dată cu şase luni, iar analiştii susţin că acest lucru s-ar putea întâmpla din nou, mai ales că şi Europa se aşteaptă ca OMC să autorizeze sancţionarea americanilor pentru subvenţiile acordate lui Boeing, rivalul Airbus. Adică un nou episod într-un conflict ce durează de 15 ani. (R. Jacotă)